U RADU ZA PRAVNE OSOBE

Odvjetnici nemaju pravo naplaćivati opomene građanima!

19.11.2015 u 12:00

Bionic
Reading

KBC Zagreb odlučio je naplatiti sve dugove svojih bivših pacijenata. Neetički je bilo odbijati bolesno dijete bez uputnice, ali neki roditelji nikada je nisu naknadno dostavili. Takve i slične situacije proizvele su dug veći od 20 milijuna kuna, pa je posao naplate dodijeljen odvjetničkom društvu koje građanima šalje opomene, ali i naplaćuje svoje skupe usluge, izvijestio je HRT

Opomena od odvjetnika prvi je glas Draganu Makaru da je prije četiri godine ostao dužan KBC-u Zagreb. Za što točno, ne zna, jer u računu ne piše.

'Plaćao sam neposredno prije samog izvršenja pretrage ili odmah nakon tog pregleda, tako da nikada nisam dobio nikakav račun koji bih naknadno trebao negdje platiti', kaže Makar za HRT u prilogu novinarke Ivane Alfier emitiranom u sinoćnjem 'Dnevniku'.

Dug je uvećan za kamate, ali i troškove odvjetnika plus PDV. KBC Zagreb tako naplaćuje zaostatke svih pacijenata.

'Nama su ti novci jako važni, jer ti novci nam ne služe ni za što drugo nego naprosto da bismo opet mogli pružiti što bolju zdravstvenu uslugu našim pacijentima', rekao je Zoran Bubaš, zamjenik sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb, za HRT. Tvrdi da su račune i opomene i do sada slali na kućne adrese, ali se nitko nije obazirao na njih, pa su se odlučili na odvjetnika.

'I ovo sada naprosto je taj korak dalje, a u odvjetničku tarifu i taj dio ne ulazimo, ali ono što vidimo je da daje rezultate', kaže Bubaš.

A 250 kuna odvjetničke naknade i jest sporno, ocjena je Hrvatske odvjetničke komore, pa je protiv odvjetničkog društva pokrenut disciplinski postupak.

'Odvjetničko društvo, ako je dogovorilo s nekom pravnom osobom da će za nju obaviti poslove, ima pravo naplatiti opomene, ali od te pravne osobe - od građanina sasvim sigurno ne', ustvrdio je Mladen Klasić, potpredsjednik Hrvatske odvjetničke komore.

Oglasila se i udruga Potrošački forum. 'Građani to nisu dužni platiti, ali ih mi pozivamo da se ne ogluše tek tako, nego da pisanim putem reagiraju prema odvjetničkom uredu', kazala je Dunja Mak iz Potrošačkog foruma.

Odvjetničko društvo Par i Gradac više ne šalje opomene, ali i dalje tvrdi da radi zakonito. 'Svi prigovori upućeni na bilo koji način su zaprimljeni, u obradi su i trenutačno je obustavljeno bilo kakvo daljnje procesuiranje', rekao je odvjetnik Želimir Par

Kontrolu postupka naplate proveo je i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. HZZO će nakon izrade konačnog izvješća odlučiti o izricanju odgovarajuće mjere ugovornom partneru KBC-u Zagreb, primjerice opomene ili opomene uz novčanu kaznu. Dok ne donesu konačnu ocjenu, pozivaju sve građane koji imaju dvojbi da im se jave radi utvrđivanja toga postoji li dug ili je u pitanju pogreška.