LJUDI, HRANA, NOVAC

Crveni križ u brojkama od početka izbjegličke krize

09.10.2015 u 13:03

Bionic
Reading

Hrvatski Crveni križ zbog izbjegličke krize u Hrvatskoj koja je počela 16. rujna nije zanemario i zaboravio na domaće korisnike njihovih usluga, moglo se čuti na današnjoj konferenciji za medije koju je organizirao HCK

Robert Markt, izvršni predsjednik HCK-a, iznio je zanimljive brojke dok je predsjednik HCK-a Josip Jelić kazao kako suradnja i koordinacija na terenu teče na pravilan način i da se ne mogu ni na koga požaliti.

Prema Marktovim riječima, HCK je još 24. kolovoza uputio apel za pomoć i od tada do danas prikupljeno je 1,6 milijuna kuna, na donatorskom telefonu zabilježeno je 48 tisuća poziva i taj način prikupljeno je 298 tisuća kuna dok su na račun građani donirali 537 tisuća, a pravne osobe 756 tisuća kuna.

Napomenuo je da je za 133.365 izbjeglica do sada podijeljeno 138 tona konzervirane hrane, 31 tona voća, 48 tona pekarskih proizvoda, podijeljeno 267 tisuća litara pitke vode, 35 tisuća komada higijenskih potrepština, 20.000 kabanica…

'Bilo je pitanja zašto se deke, a podijelili smo ih 90.000, bacaju. Prema preporuci zdravstvenih organizacija, to se radi zbog sprečavanja zaraze, a i UNHCR ih nabavlja po cijeni od 10 centi pa bi njihovo pranje stajalo puno više', kazao je Markt.

Istaknuo je da ovih dana očekuje novac iz kriznog fonda Međunarodnog crvenog križa za poboljšanje higijenskih uvjeta na terenu te da je s makedonskim CK-om uspostavljena suradnja o razmjeni brojki ljudi koji pristižu.

'Dnevni priljev kreće se između četiri i sedam tisuća ljudi', kazao je Markt i dodao da je od početka krize na terenu bilo gotovo četiri tisuće volontera.

Šator u Savskoj

Na pitanje da prokomentira istup Bojana Glavaševića, pomoćnika ministra branitelja, koji je ustvrdio da HCK nikad nije javno kazao je li šator braniteljima u Savskoj, od kojih bi se neki mogli naći na izbornoj listi HDZ-a, iznajmio ili donirao, Markt je kazao kako je 'mali šator doniran'. Mi ga nismo donirali prosvjednicima nego ljudima koji su imali zdravstvenih poteškoća. Radi se o malom, a ne velikom šatoru. Istu stvar smo napravili kad je u Zagrebu bio Papa i The Rolling Stonesi. Glavaševića sam osobno nazvao prije nego što smo šator donirali pa moram priznati da ne znam zašto sad tako istupa.