MILANOVIĆ ODGOVORIO HDZ-U

'Znači opet se moramo svađat? Premijer nije ćaća, nije Bog'

06.10.2015 u 12:40

Bionic
Reading

Nakon što je jutros u priopćenju HDZ prozvao SDP da je u toj stranci duboko ukorijenjen recidiv totalitarizma, o svemu se oglasio i premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović

HDZ je glavnu vladajuću stranku prozvao za totalitarizam jer su u svom jučerašnjem dogovoru na upite novinara oko sučeljavanja iz SDP-a poručili da nemaju problem sa sučeljvanjem timova i programa, ali da je za državu dogovorna jedna osoba.

'Znači, opet se moramo svađati? To je logika svega. Ja već pola godine ponavljam jedno te isto - premijer je najodgovornija osoba u Hrvatskoj, premijer nije ćaća, nije Bog, nije osoba koja Hrvatsku drži u ruci, ali je najodgovornija osoba u Hrvatskoj i potpuno je je normalno i čak i obaveza prema građanima, u svim demokracijama, od SAD-a do Velike Britanije i Njemačke, da dvije najdogovornije osobe, od kojih će jedna doći predsjednici sa 77 potpisa, pred javnošću objasni kako vidi Hrvatsku i da pokaže što zna, što ne zna i za što ga uopće nije briga', pojasnio je Milanović SDP-ov stav prilikom otvaranja logističko-distributivnog centra tvrtke RALU-Logistika Luke Rajića.

Za predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka smatra da spada u ovu treću kategoriju, odnosno da ga nije briga.

'Nije da on nije pametan čovjek, naprotiv. Ili da je totalna neznalica, i to nije točno. Naprosto je nebriga, on je na vlast htio doći golom silom i sad to ne ide i sad je potrebno neke druge misaone i radne aparate uključiti. I zato je jako važno da dvije najodgovornije osobe stanu pred 'pool' televizija, dakle tri nacionalna televizijska programa, da se one udruže i da organiziraju jednu debatu. To vidimo u Americi svaki dan. Ako je Amerika totalitarna država, onda smo i mi totalitarni, ali neće to tako bit', poručio je Milanović.

Prijedlog Karamarka da dođe dosučeljavanja nije iskren, smatra Milanović, dodajući da se timovi ne mogu grupno sučeljavati. 'Ono što mi već gledamo mjesecima je sučeljavanje programa kroz naše najistaknutije ljude. Pa moji suradnici su svaki dan na televiziji govore stvari koje su dio naše prakse i dio našeg budućeg programa. Isto tako i HDZ-ovi ljudi, od kojih jedan obeća povećanje svih socijalnih davanja, a drugi sljedeći dan obeća smanjenje poreza. To je totalna kontradikcija. Mi sve te ljude gledamo i ja , dapače, imam veliko povjerenje u svoje suradnike jer oni danima i mjesecima već pokazuju radom i dijelom i riječima tko smo mi i što smo mi. Prema tome, ova ponuda HDZ-a od jučer je duboko neiskrena i u stvari opet pokušaj da se izbjegne, ne ulični obračun, nego sučeljavanje kakavo danas ili za tjedan dana možete gledati između Hillary Clinton i njezinog suparnika, republikanci to rade non-stop', rekao je Milanović.

Ponovio je da su trenutno u pitanju samo dvije osobe, on ili Karamarko koji će poslije izbora doći predsjednici RH sa 77 ili više mandata. 'To je cijela filozofija. Dakle, ja sam iskren i od početka vrlo jasan, a HDZ se uspaničio i nude kukavičje javnosti hrvatskoj javnosti', poručio je Milanović.

Upitan za mogućnost da Đuro Glogoški bude na listi HDZ-a, Milanović je odgovorio protupitanjem zašto ne bi bio na listi. 'Glogoški je hrvatski građanin i ima ista prava kao i ja. Vidjet ćemo kome građani više vjeruju i što su naučili u posljednjih godinu dana, od pokušaja da se vlast preuzme batinom i plinskom bocom', rekao je premijer.

Novost je i da će bivša premijerka Jadranka Kosor na izbore na listi Reformista. 'Drago mi je. Razumijem kroz koje stvari je prolazila. Ja sam joj rekao, smatrao sam da je tada 2009. trebala ići na prave izbore za predsjednicu stranke i raspisati izbore za Sabor. To nije napravila. Nije moj posao ako ide sa Ratkom Čačićem. Borit ćemo se manje-više za slične birače pa ćemo vidjeti tko će biti uspješniji, ponavljam, rasipanje glasova nije dobro jer pomaže Karamarku i njegovoj koaliciji', rekao je Milanović.

Sinoć je gostuju na HRT-u i predsjednika HKS-a Ruža Tomašić kazala da bi njena stranka podržala SDP u krajnjoj instanci ako bi o tome ovisilo ponavljanje izbora. 'Krajnja instanca je nešto što je nezamislivo u Hrvatskoj. To je dio te ratne retorike. Što je krajnja instanca, napad vjeverica? Dakle, nema krajnje instance. Ovo je realna instanca, domovinski mir, mostovi što smo danas gledali, a ne bodljikava žica. Razgovarat ćemo još o susjedima koji prema nama grade bodljikavu žicu, koja je zapravo defektna i kakava je to poruka. S takvim ljudima je teško surađivati. To su stvari koje govorim od prvog dana svoje karijere. Nit sam bio uz Tuđmana pa radio na rušenju Tuđmana, pa dolazio na čelo HDZ-a. Moj put je prilično jasan i možda i dosadan', rekao je Milanović.

Upitan kada će SDP prezentirati svoj ziborni program, rekao je da će se to dogoditi ovih dana.

'Ovih dana ćemo izaći s programom, ali sve je jasno – i što nudimo u porezima, i koje ćemo porezne stope PDV-a smanjivati. Dakle, to su jasne stvari, ali iza nas su 4 godine rada i rezultata. Iza HDZ-a su četiri godine pokušaja da se uličnim i polunasilnim metodama svrgne vlast. To nije uspjelo i sada vidimo što su hrvatskoj javnosti prezentirali. Netko tko im je prodao, ih je prevario. To je prestrašno. Ne mislim da je HDZ uzeo program iz Prnjavora nego im je to netko prodao, to je meni nezamislivo', kaže Milanović.

Novinari su ga upitali i kako gleda što predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ide na sastanak Višegradske skupine i je li se oko toga konzultirala s Vladom. Vlada je ta koja vodi vanjsku politiku, rekao je Milanović.

'Nisam znao da ide na taj sastanak kao što nisam znao ni za sastanak s Orbanom u New Yorku. To nije veliki problem zato što predsjednik ne može preuzeti niti jednu jedinu obavezu koja obvezuje, a sve drugo je pitanje dojma. Ja svoju predsjednicu ne bih blatio i ne radim to, ni privatno', rekao je Milanović.