BALKANSKA RUTA

U Hrvatsku dosad ušlo oko 123.000 izbjeglica

06.10.2015 u 07:38

Bionic
Reading

Od početka izbjegličke krize u Hvatsku, u koju su izbjeglice počele ulaziti 16. rujna, dosad je ušlo 122.668 izbjeglica, a i dalje se očekuje njihov priljev s područja Republike Srbije

16:05 Od ponoći do 15 sati u Republiku Hrvatsku je ušlo 4.559 migranata, a trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 1.707 osoba, najnoviji su podaci MUP-a.

16:03
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je u utorak kako je krajnje vrijeme da Europa dođe do jedinstvenog stajališta o tome kao odgovoriti na aktualnu izbjegličku krizu koja izravno utječe i na države zapadnog Balkana te je izrazio nadu kako će se to dogoditi već u četvrtak na ministarskom sastanku u Luxembourgu.

14:57
EK će sigurno pomoći Hrvatskoj u ovoj krizi. Za to postoje fondovi, koji će biti dostupni odmah, kazao je nakon sastanka Ostojić te dodao da je Hrvatska nakon stabilizacije situacije, spremna nastaviti i s dogovorenom relokacijom ljudi, a Avramopoulos, koji se sastao i s premijerom Zoranom Milanovićem poručio je Hrvatku želi pohvaliti zbog ponašanja u izbjegličkoj krizi.





14:00
Turska je upozorila Europsku uniju da bi zbog borbi u Siriji moglo pristići još tri milijuna izbjeglica, a povjerenik Europske unije za migracije Dimitris Avramopoulos s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem između ostalog razgovarao je upravo o planovima Europske unije o načinima rješenja izbjegličke krize.



13:39
Hrvatska će u četvrtak na sastanku ministara unutarnjih poslova EU i na konferenciji s ministrima iz svih ostalih zemalja na istočnomediteranskoj i balkanskoj izbjegličkoj ruti biti opomenuta da mora ispunjavati svoje obveze i registrirati izbjeglice, piše Večernji list pozivajući se na visokog diplomata EU koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.

12:41
Od ponoći do 12 sati u Republiku Hrvatsku je ušlo 3.654 izbjeglica, a trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalaze 1.952 osobe. Od početka izbjegličke krize na područje RH ušlo je 121.763 izbjeglica. I dalje se očekuje priljev izbjeglica s područja Republike Srbije.

10:50
U Zagreb danas stiže povjerenik Europske unije za migracije Dimitris Avramopoulos koji će s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem između ostalog razgovarati o planovima Europske unije o načinima rješenja izbjegličke krize.



10:22
Tijekom jučerašnjeg dana u Republiku Hrvatsku je preko graničnih prijelaza Bapska i Tovarnik ušlo 6.338 izbjeglica koji su se tijekom dana prevozili do mađarske granice autobusima i vlakovima. Od ponoći do devet sati u Republiku Hrvatsku je ušlo 2.849 izbjeglica i do devet sati se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazilo oko 2.200 osoba.


7:38
Od ponoći do 21 sati u Republiku Hrvatsku je ušlo 5.390 izbjeglica, a trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 658 osoba. I dalje se očekuje priljev izbjeglica  s područja Republike Srbije, a od početka izbjegličke krize na područje RH ušlo je 117.161 izbjeglica.

U 16 sati za sav promet otvoreni su granični prijelazi Principovac i Principovac II. HŽ-Putnički prijevoz priopćio je u ponedjeljak navečer je da je 55. izvanredni vlak iz Tovarnika krenuo prema Botovu, odakle se izbjeglice prevozi do mađarske granice. Tijekom jučerašnjeg dana u Hrvatsku je preko graničnih prijelaza Bapska i Tovarnik ušlo 5.065 izbjeglica koji su se tijekom dana prevozili do mađarske granice autobusima i vlakovima.

Ostojić: Koridor kroz Mađarsku uredno funkcionira
 
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u ponedjeljak u Opatovcu da unatoč najavama o zatvaranju mađarsko-hrvatske granice, koridor kroz tu zemlju u potpunosti uredno funkcionira,  a hoće li tako i ostati, dodao je, ovisi prije svega o Njemačkoj i mogućnostma te zemlje da dalje prima izbjeglice.

Ocijenio je da u ovom trenutku osim Opatovca,  Hrvatska nema niti jednu drugu 'situaciju' koja bi se mogla povezati s izbjegličkom krizom. Na pitanje novinara o načinima sigurnosne provjere migranata i izbjeglica koje ulaze u Hrvatsku, ministar Ostojić je izvijestio da se na samom ulazu u Hrvatsku rade određene provjere, kao i u samom prihvatnom centru u Opatovcu. 'Je li netko potencionalni terorist, moguća je situacija, ali da bi on imao nešto sa sobom ili da će u kamp unijeti nešto, to je situacija koja pod kontroloma', naglasio je.