ZAGREB NUDI POMOĆ OBITELJI

Političari izražavaju sućut, Dinamo se oprašta minutom šutnje

12.08.2015 u 21:53

Bionic
Reading

Nakon što se vijest o smaknuću Tomislava Salopeka proširila hrvatskim medijima, izraze sućuti i komentare na društvenim mrežama podijelili su i hrvatski političari

Iako je najveća oporbena stranka HDZ reagirala priopćenjem, izraze sućuti na svom Facebook profilu podijelio je i hrvatski europarlamentarac Andrej Plenković.

'Izražavam iskrenu sućut obitelji Tomislava Salopeka koji je postao još jedna nevina žrtva bezumne i barbarske politike tzv. Islamske države. Nažalost, Hrvatska je i danas vidjela koliko su opasni terorizam i ekstremizam, kojima se s partnerima moramo oduprijeti', napisao je Plenković.

Na Facebooku se oglasio i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. 'Fanatizam je veliki neprijatelj logike... teško sljepilo kod zdravih očiju, amputacija duše od kontrole koju čini razum, moral i istina...' citirao je Zmajlović.

Poruku je sa svog Facebook profila uputio i predsjednik osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković.

'ISIL nije ljudska, nije humana i nije humanistička tvorevina. Ako je Allah to što oni predstavljaju, odbijam u njega vjerovati. Ali znam da nije, Allah je puno više od terorista i ubojica... Allah je milosrđe, tolerancija i ljubav, sve što oni nisu!' napisao je Hajduković.

Na Facebooku se oglasio i HNS-ov Goran Beus Richembergh. 'Kad ti riječ zastane u grlu. Zlo slavi pir neljudskosti. Opet. Do kada?' piše HNS-ov saborski zastupnik.

Na strašnu vijest koju su objavili mediji osvrnuo se na svom Facebook profilu i nezavisni zastupnik Branko Vukšić.

'Nema tog boga ni vjere u čije je ime dozvoljeno ubijati. Nema tog boga, nema te vjere, nema te države, nema tog sustava i nema te ideologije u čije je ime dozvoljeno ubijati. Ubojstvo Salopeka - a prije njega desetke, stotine, tisuće nevinih - jest svirep, neoprostiv zločin. I protiv čovječnosti, i protiv boga, i protiv vjere, i protiv države, i protiv sustava i protiv ideologije koja takve zločine potiče', prokomentirao je Vukšić.

Na svom Twitter profilu oglasila se i bivša premijerka Jadranka Kosor. 'Tek kad zlo dođe tako blizu, shvatiš svu silinu njegove odvratnosti', napisala je Kosor, a u kasnijem statusu dopisala: 'Što manje riječi. Koje su tako slabe u danima poput ovog.'


Grad Zagreb nudi pomoć obitelji Tomislava Salopeka

Pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić oglasio se u ime Grada Zagreba nakon što se pročula vijest o ubojstvu Tomislava Salopeka od terorističke skupine Islamske države poluotoka Sinaj, piše Večernji list.

'U povodu ubojstva Tomislava Salopeka izražavamo sućut njegovoj obitelji i nudimo im bilo koji oblik pomoći. Isto tako, nadamo se da će hrvatske vlasti ubuduće informirati i upozoravati građane koji su trbuhom za kruhom prisiljeni odlaziti u taj dio svijeta, na opasnosti i moguće terorističke napade. Također se nadamo da će sa saveznicima naći načina da se ubuduće izbjegnu takvi nemili i nesretni događaji, odnosno da se oni spriječe ili svedu na najmanju moguću opasnost', kazao je Kalinić.

Dinamo se od svog vjernog navijača oprašta minutom šutnje

Tomislav Salopek bio je i veliki navijač Dinama, a u ovim trenucima ni klub iz Maksimira nije ga zaboravio. 'Primili smo tužnu vijest o užasnoj sudbini Tomislava Salopeka, velikog navijača Dinama... Počivao u miru', stoji na Twitter profilu GNK Dinamo.

Nešto kasnije klub iz Maksimira objavio je da će se od Salopeka oprostiti minutom šutnje prije početka utakmice sa Splitom, ove subote u 21 sat na maksimirskom stadionu.