LALOVAC ODGOVORIO OPORBI

'Mi donosimo rješenja, a HDZ-ovci piju kavu'

29.06.2015 u 18:02

Bionic
Reading

'Ništa konkretno, dosta općenito', prvi je komentar ministra financija Borisa Lalovca na ono što je čuo o HDZ-ovu gospodarskom programu koji je predstavljen najužem vodstvu najveće oporbene stranke koja namjerava preuzeti vlast na idućim parlamentarnim izborima, javlja HRT

'Ministarstvo financija dva je puta reagiralo na slučaj sa švicarskim frankom. I danas sam razgovarao s HNB-om i poslovnim bankama te se nadam da će doći do zajedničkog rješenja. Ako ne, Vlada će i treći put stati u zaštitu građana. Mi donosimo rješenja i odluke, a pozicija je jasno pokazala 2011. kada je bio veliki udar da su jednostavno sjeli, popili kavu i nije bilo nikakva rješenja', rekao je Lalovac komentirajući HDZ-ov gospodarski program u odnosu na Ministarstvo financija.

'Smanjujemo poreze na plaće i građanima će to povećati kućni budžet. Opozicija je 2011. dodatno oporezivala kriznim porezom i uzela građanima tri milijarde kuna, a mi smo im vratili dvije milijarde. Provodimo reforme i imamo jasne rezultate, a oni imaju samo obećanja koja nisu proveli. Hrvatska nezaustavljivo ide naprijed, dajemo rezultate i mislim da ćemo u 2016. pokazati još veće rezultate. Oprezni smo, ali idemo temeljito', rekao je, prenosi HRT, ministar financija braneći poteze svoje Vlade od HDZ-ovih kritika.

Program HDZ sadrži niz mjera za olakšavanje poslovanja malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima te se, kroz otvaranja izvora financiranja kroz nove fondove i na razini EU-a, ide na jačanje industrija u Hrvatskoj koje su prepoznate kao industrije s potencijalom i strateške. HDZ planira smanjiti PDV-a na hranu na deset posto, ali i PDV-a na dječje potrepštine, turističke i ugostiteljske usluge. Programom se predviđaju i konkretni prijedlozi za racionalizaciju i veću učinkovitost javne uprave.

Što se tiče smanjivanja broja ljudi u javnoj upravi, napravit će se njihova kvalitetna preraspodjela jer istovremeno na određenim mjestima postoji i suficit i deficit kadrova.

Gospodarskim programom HDZ-a ne predviđa se devalvacija kune već se zalaže za njezinu stabilnost i vraćanje povjerenja u domaću valutu. Želi se i što prije ispuniti mastriške kriterije kako bi Hrvatska što prije ušla u eurozonu.