BORBA SE NASTAVLJA

Leko otpilio invalide, Novak ne odustaje

02.06.2015 u 06:59

Bionic
Reading

Nakon što je u petak predsjednik Sabora Josip Leko odbio dopustiti da se o Novakovom prijedlogu izmjena Zakona o doplatku na djecu glasa u drugom pokušaju, nezavisni zastupnik Mladen Novak napravio je ono što je najavio - zatražio je tumačenje saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav

U svom zahtjevu prema Odbor za Ustav, Novak obrazlaže kako je prošli petak, o čemu je tportal pisao, predsjednik Sabora Josip Leko proizvoljno i pogrešno protumačio saborski poslovnik.

Naime, Novak podsjeća da je 23. veljače u saborsku proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o doplatku na djecu kojim bi se ispravila diskriminacija 1.100 osoba s invaliditetom. O tome se izjasnila Vlada koja je smatrala da zakon ne treba prihvatiti, a njezine argumente u glasanju prihvatili su i Odbor za zakonodavstvo i Odbor za obitelj, mlade i sport.

O svemu je, podsjeća Novak, raspravio i Sabor na plenarnoj sjednici. 'Tijekom rasprave nijedan klub zastupnika, a niti zastupnici u pojedinačnim raspravama nisu osporili potrebu donošenja zakona', piše Novak u zahtjevu saborskom odboru.

Kada je došao red na glasanje, glasalo se, kaže Novak, o zaključku, da se 'ne prihvaća prijedlog izmjena zakona o doplatku na djecu'.

'Ovakav prijedlog zaključka nije dobio nijedan glas, suzdržanih je bilo 68, a protiv ovakvog prijedloga zaključka bio je 21 zastupnik. To znači da nije prihvaćen zaključak da se zakon odbije, a nigdje u Poslovniku Sabora nema odredba po kojoj bi predlagatelj zakona morao ili trebao predložiti i prijedlog zaključka o prihvaćanju prijedloga zakona kojeg predlaže', objašnjava Novak.

Unatoč svemu, Novak je u proceduru uputio zaključak da se prihvati zakon, međutim prošli petak Leko je odbio da se glasa o predloženom zaključku uz obrazloženje da 'zakon nije prošao i da je za njega ta priča završena'.

Novak je od Leke zatražio i da mu pošalje zaključak o odbijanju zakona, i Leko je doista poslao obavijest da Sabor zakon nije prihvatio. 'Hrvatski sabor o prihvaćanju zakona nije ni glasovao već je glasovao o prijedlogu zaključka da se zakon ne prihvati i taj je prijedlog odbijen većinom glasova. Slijedom logike, zakon koji nije odbijen trebalo bi poslati u daljnju proceduru sukladno odredbama Poslovnika', objašnjava Novak.

Stoga od Odbora za Ustav traži da prihvati njegov prijedlog zakona i pošalje ga ponovno u saborsku raspravu.

Podsjetimo, Novak je svojim prijedlogom zakona želio ispraviti diskriminaciju što je trpi 1.100 osoba s invaliditetom.

Naime upravo ova skupina osoba s invaliditetom ne prima naknadu od 831,50 kuna, iako to pravo doživotno ima 4.000 osoba s invaliditetom. Izmjenama Zakona o dječjem doplatku iz 2002. pravo na doplatak izgubilo je oko 1.100 osoba s teškim invaliditetom. To se dogodilo zato što je učinjena podjela na osobe s invaliditetom starije od 27 godina, koje su počele primati doplatak prije 1. siječnja 2002., i na one koje navršavaju 27 godina poslije donošenja spomenutog zakona. Novak je svojim prijedlogom izmjena upozorio na taj problem.