ŽENA KOJA SE KLONI POLITIKE

Tko je Brankica Crljenko, Josipovićeva desna ruka?

02.06.2015 u 17:12

Bionic
Reading

Ivo Josipović osnovao je stranku Naprijed, Hrvatska! - Progresivni savez u kojoj je jednu potpredsjedničku funkciju, pomalo iznenađujuće, zauzela Brankica Crljenko, aktualna direktorica Ureda Uprave Hrvatske lutrije koja je iz SDP-a izašla u subotu da bi već u nedjelju sjedila u prvom redu uz bivšeg predsjednika na osnivačkoj skupštini nove stranke u hotelu International iako je u javnosti bilo najavljivano da će visoku funkciju obnašati Irena Škorić, mlada redateljica bez političkog iskustva. Očito se Josipović odlučio za iskusniju Crljenko dok je Škorić tek član glavnog sabora stranke.

Crljenko je teatralno napustila SDP. U postu na Facebooku u kojem je objavila službeni rastanak sada već bivšoj stranci zamjerila je gubitak vjerodostojnosti, nedostatak moralne odgovornosti, dvostruka mjerila i činjenicu da u njoj socijaldemokracija danas postoji samo u imenu stranke. Pravi put i vrijednosti za koje se bori očito kani ostvariti s Ivom Josipovićem. Crljenko je u izjavi za tportal kazala da to konkretno razdoblje kada je napustila bivšu stranku nije toliko bitno.

'Važno je da moja odluka o izlasku iz SDP-a nije bila ishitrena i donesena na prečac. Članica SDP-a bila sam 16 godina, od 1999., u Šibeniku, dakle kada, onaj tko poznaje prilike zna, da nije bilo lako biti član SDP-a', priča nam Crljenko. Kaže da je odluka o izlasku iz SDP-a počela tinjati onoga trena kad je ljestvica podignuta visoko i kada je Mirela Holy zbog tako visoko podignute ljestvice otišla. 'Ta je ljestvica trebala ostati na toj razini kako bi se sačuvala vjerodostojnost stranke na vlasti i pokazala moralna odgovornost političara', smatra bivša SDP-ovka. U razgovoru za šibenski portal Tris.com.hr, nakon što je postala direktorica Ureda Uprave Hrvatske lutrije početkom prošle godine, Crljenko je izjavila da nikad više neće dozvoliti to da ovisi o politici. Iako je zaposlena u Hrvatskoj lutriji, nakon što je odradila mandat zastupnice u Hrvatskom saboru i prethodno bila direktorica šibenskog Centra za socijalnu skrb, ne smatra da svoj posao duguje politici.

'S novinarske je strane očekivano da vi imate svoj stav i svoje mišljenje da nešto tako mora biti, ali uvijek nije sve tako', kazala je Crljenko. Potpredsjednica Josipovićeve stranke objašnjavala je da je vidjela natječaj za posao voditelja Ureda Uprave u Hrvatskoj lutriji i budući je ispunjavala sve tražene uvjete, prijavila se i dobila posao. U to je vrijeme u izlascima u javnost iskazivala zazor prema politici i govorila da si više ne želi dopustiti da joj o politici ovisi život te kritizirala bivše saborske kolege koji je ignoriraju. Sada prisjećajući se kaže da nije baš tako govorila. 'Rekla sam da od politike ne odustajem, ali da se trenutno od nje odmaram i da ništa u životu nije konačno', objašnjava danas Crljenko.

A zašto baš stranka Ive Josipovića? Njega, kaže, poznaje iz vremena svog saborskog mandata od 2006. 'Riječ je o stranci u stvaranju u kojem sudjelujem otpočetka i koja udara temelje nove politike', smatra Crljenko. Želi dati doprinos da to bude jedna kvalitetna stranka ljudi kojima se vjeruje. 'Vi ne možete nikome vjerovati ako jedno priča dok je u opoziciji, a drugo dok je na vlasti. Što imate onda? Dvije velike stranke koje egzistiraju i mijenjaju se', zaključila je Josipovićeva uzdanica.