TUŠAK UPOZORAVA

'Blokirani studenti su građani drugog reda!'

27.05.2015 u 11:15

Bionic
Reading

Kao i na početku svakog zasjedanja, Sabor je i danas sjednicu započeo stankom. Jedan od onih koji se javio je i Zlatko Tušak iz Hrvatskih laburista koji je upozorio kako honorarcima i studentima koji rade preko student servisa, a imaju blokirane račune, birokracija onemogućuje otvaranje zaštićenih računa putem kojih bi mogli koristiti dio svojih honorara

Studenti koji imaju blokirani račun građani su drugo reda, ustvrdio je Tušak.

'Zakon kaže da oni kojima je blokiran račun mogu otvoriti zaštićeni račun i temeljem primanja do prosječne plaće u Republici Hrvatskoj 2/3 za njihovo preživljavanje, može se novac prebaciti na taj zaštićeni račun. Ali to studenti i honorarci ne mogu napraviti. Njih se šalje od vrata do vrata, dođu u FINA-u, u FINA-i kažu odite u Poreznu upravu neka vam oni dadu potvrdu da vam je to jedini prihod. Dođu u Poreznu upravu, Porezna uprava im kaže da im ona ne može dati takvu potvrdu, nego čak ih neki šalju odite kod javnog bilježnika, pa dajte bilježniku izjavu, pa onda s tom izjavom platite tamo 50 kuna, pa onda s tom izjavom odite u FINA-u i onda temeljem te izjave u FINA-i će vam otvoriti zaštićeni račun. Ali i to da su napravili, FINA temeljem toga im ne bi otvorila zaštićeni račun', kazao je Tušak.

Birokracija studentima, poručuje, zagorčava život i do svog novca ne mogu doći.

'I što im onda na kraju preostaje? Preostaje im jedino da idu raditi na crno, da rade u sivom radu i da praktično taj rad nije nigdje evidentiran, jer eto da na neki način i zarade, pa i u tom dijelu ako su došli u situaciju da imaju određene dugove', kaže Tušak.