PUT POD NOGE

Zašto je delegacija HRT-a u SAD-u potrošila desetke tisuća kuna?

13.05.2015 u 15:30

Bionic
Reading

Zbog čega su Saša Runjić, ravnatelj Programa HRT-a, i Vesna Karuza Podgorelec, glavna urednica HTV-a 2, boravili nekoliko dana u New Yorku? Je li s njima u delegaciji bio i Saša Podgorelec, Karuzin suprug, i možda još netko? Je li povod za putovanje s druge strane Atlantika bio sastanak s Jackom Baricem, autorom dokumentarca o Anti Gotovini, jer HRT priprema dokumentarni serijal o akciji Oluja, ili su razlozi putovanja bili druge prirode?

Sve su to pitanja koja smo uputili HRT-u, s kojega nam je od Runjića stigao tek kratak odgovor: 'Ne želim niti ću ikad komentirati naše interne poslovne i programske procese u medijima.'

Na ovako opširan odgovor od ravnatelja Programa zatražili smo dodatna pojašnjenja, ali i da nam pruži odgovore na neka druga pitanja: koliko su točno dana boravili u New Yorku, u kojem su hotelu odsjeli, koliko je sve to koštalo HRT i jesu li letjeli biznis ili ekonomskom klasom. Ovoga puta Runjić je bio rječitiji, a njegov odgovor, onako kako je napisan, prenosimo u cijelosti.

'HRT je javna ustanova i posluje po vrlo rigoroznim internim procedurama i pravilima. Obveza je svih zaposlenika poslovati po tim pravilima odnosno imati argumentirano obrazloženje i propisanu dokumentaciju za svaki trošak, bila to gumica za tri kune, bila serija od deset milijuna. U tom smislu postoji više razina i načina kontrole trošenja novca od javne pristojbe unutar HRT-a i izvan njega (od kojih su interne i vanjske revizije, tj. instrumenti kojima raspolažu glavni ravnatelj i Nadzorni odbor samo neke od poznatijih).

Međutim, NITI JEDAN od tih načina ne podrazumijeva odgovore na pitanja koja ste postavili, odnosno iznošenje poslovnih procesa u drugim medijima, posebice kad ista nisu usmjerena na meritum kao u ovom slučaju. Stoga ne možemo odgovoriti na Vaša pitanja', zaključuje ravnatelj Programa HRT-a.

Runjić kao da zaboravlja to da se u informativnim emisijama kuće u kojoj radi svakodnevno prikazuju vijesti o tome da su se 'gumice plaćale 10 milijuna kuna', čega možda ne bi bilo da se javnosti odgovaralo s više od jedne rečenice. Ovako možemo nagađati da je delegacija HRT-a o trošku pretplatnika potrošila nekoliko desetaka tisuća kuna i da je osim razgovora s Baricem otišla u razgledavanje gastro i kulturne ponude New Yorka.