SINDIKATI SE PITAJU

Treba li HAKOM prijaviti otpuštenu djelatnicu DORH-u?

03.05.2015 u 09:29

Bionic
Reading

Ravnatelj HAKOM-a je 24. travnja ove godine donio odluku o redovitom otkazu ugovora o radu zbog skrivljenog ponašanja radnika Luci Gašpar Šako, zaposlenoj na radnom mjestu stručnjaka za zaštitu korisnika u Odjelu informiranja i zaštite korisnika zbog kršenja obveza iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnice)

No, ono što ne piše u odluci o otkazu, a stvarno se stavlja na teret HAKOM-ovoj zaposlenici jest da je počinila ‘zlouporabu radnog mjesta te je prekoračila dane ovlasti, a sve zbog pokušaja pribavljanja materijalne koristi u značajnom iznosu za korisnika iz nadzornog odbora jednog sindikata, a na štetu davatelju usluge’.

Tako je, naime, HAKOM odgovorio novinarki HRT-a na upit zbog čega je Luca Gašpar dobila otkaz.

Udružili se radi pribavljanja materijalne koristi članu sindikata na štetu operatera

Budući da je Luca Gašpar Šako članica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske te da je i ‘korisnik iz nadzornog odbora jednog sindikata’ također član Sindikata, koji su se, prema navodima HAKOM-a udružili radi počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, SDLSN postavlja pitanje zbog čega ravnatelj HAKOM-a, Mario Weber, kao službena osoba nije Državnom odvjetništvu prijavio ovo kazneno djelo.

Članak 302. stavak 2. Kaznenog zakona propisuje kako će se kaznom zatvora do tri godine kazniti službena ili odgovorna osoba koja ne prijavi počinjenje kaznenog djela za koje je saznala obavljajući svoju dužnost, a radi se o kaznenom djelu za koje pokretanje kaznenog postupka nije prepušteno privatnoj tužbi ili progonu po prijedlogu.

Dakle, ako je zaposlenica HAKOM-a počinila kazneno djelo ravnatelj ga je trebao prijaviti, jednako kao i saznanja o upletenosti ‘korisnika iz nadzornog odbora jednog sindikata’ u ovo (ne)djelo.

Međutim, ako to ravnatelj HAKOM-a nije učinio, postavlja se pitanje može li onda u javnosti kvalificirati postupke svoje zaposlenice kao kazneno djelo i ne radi li se u tom slučaju o počinjenju kaznenog djela klevete i pokušaju skretanja pozornosti sa stanja u HAKOM-u u kojem poslodavac svim silama pokušava onemogućiti, ograničiti i suzbiti sindikalno organiziranje dijela svojih radnika.

Okrivljuju zaposlenike za kaznena djela, ali ih ne prijavljuju

Sindikat zbog toga od Državnog odvjetništva traži da provjeri navode HAKOM-a o počinjenju kaznenog djela od strane dviju svojih članica, ali i odgovornost ravnatelja HAKOM-a Maria Webera za njegovo neprijavljivanje odnosno, u slučaju da se kazneno djelo nije dogodilo, za javno izrečenu lažnu optužbu svoje zaposlenice Luce Gašpar Šako i ‘korisnika iz nadzornog odbora jednog sindikata’.

SDLSN podsjeća da ovakvo ponašanje odgovornih osoba u agencijama predstavlja obrazac pri obračunu s nepoćudnim zaposlenicima i podsjeća na slučaj predstavnice radnika u nadzornom odboru APIS-a, koja je nezakonito udaljena s posla u postupku redovitog otkaza ugovora o radu, a za koju je odgovorna osoba APIS-a izjavila kako je također počinila kazneno djelo iznude novca od poslovnog partnera APIS-a.

Ukoliko se utvrdi da su optužbe na račun Luce Gašpar Šako lažne, Sindikat će od Hrvatskog sabora i Vlade RH kao osnivača HAKOM-a zatražiti smjenu predsjednika Vijeća i ravnatelja HAKOM-a.