KARMARKO NA HR-U

'Milanović latinskim i engleskim pokušava anulirati promašaje Vlade'

27.04.2015 u 17:53

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u ponedjeljak da HDZ-u odgovaraju svi datumi za predstojeće parlamentarne izbore, iako bi željeli da budu što prije, a komentirajući špekulacije o 3. siječnju 2016. kao mogućem datumu izbora, rekao je kako su vladajući "postali malo praznovjerni jer vjeruju da bi mogli ponoviti nekakav uspjeh na taj datum"

"Nama pašu svi datumi, no naravno da bismo voljeli da izbori budu što prije jer je svaki dan i mjesec nanošenje nove štete hrvatskom gospodarstvu i građanima", rekao je Karamarko u "Oporbenom zarezu" Hrvatskog radija.

Moguće rastezanje mandata aktualne Vlade do samoga kraja Karamarko je nazvao "svojevrsnim sadizmom u odnosu na građane i vlastitu državu".

"Ova Vlada je nakon treće godine shvatila da ništa nije mogla napraviti te da nikakve reforme nisu učinili, ali inzistiraju na ovakvoj 'vakuum fazi' u kojoj se nalazimo, baš do zadnjeg dana. To je doista brutalno s njihove strane i neozbiljno", poručio je Karamarko.

Smatra da bi idealno vrijeme za parlamentarne izbore bila rana jesen, nakon godišnjih odmora.

Na novinarsku opasku o zaoštravanju retorike s ljevice i s desnice u ozračju nadolazećih izbora, šef HDZ-a je rekao da u HDZ-u "smatraju kako su glavni problemi hrvatskih građana i države gospodarski, a ne ideološki", a da vladajući prednjače u nametanju ideologije.

"Ideologija se stalno nameće, a gospodin Milanović i njegova Vlada u tome prednjače", naglasio je Karamarko.

HDZ će, najavio je, tražiti od aktualne Vlade svojevrsnu inventuru toga što su napravili, a potom će, ističe, ponuditi "sve ono čime će se ispraviti grozne greške koje koštaju Hrvatsku na desetke tisuća iseljenih mladih ljudi i ugašenih radnih mjesta".

Na pitanje može li se očekivati, kada počne službena kampanja, sučeljavanje njega i aktualnog premijera, Karamarko je rekao kako bi Milanović to jako volio.

"Vidim da bi on to jako volio. Valjda bi svojom agresijom te nešto latinskih sentenci i engleskih izraza pokušao anulirati potpuni promašaj programa i rada njegove Vlade u ove tri i pol godine."

Predsjednik HDZ-a komentirao je i istraživanja javnog mnijenja o popularnosti stranaka, rekavši da je cilj svih tih anketa u zadnje tri godine omalovažiti poziciju HDZ-a i smanjiti njegovu snagu.

"Ovo sada što se događa i 13 posto razlike između nas i njih nije realno, jer je razlika oko 20 posto", procijenio je Karamarko.

Osvrnuo se i na proslavu 20. obljetnice Oluje, rekavši kako je "specijalnost aktualne Vlade da mijenja neke ustaljene običaje".

"U Kninu je sve počelo i sve završilo, i mislim da se tamo treba okupljati i slaviti. Mi ćemo biti tamo u punini sadržaja te proslave, jer za nas to nije samo forma i protokol. Od kninske tvrđave do druženja na glavnom trgu u Kninu zapravo se cijelo popodne tamo družimo s građanima", kazao je Karamarko.

Smatra da mimohod u Zagrebu poskupljuje cijelu proslavu. "Doista mislim da moramo paziti na svaku kunu i nije vrijeme za razbacivanje", dodao je.

Karamarko se osvrnuo i na jučerašnju komemoraciju u Jasenovcu za sve žrtve toga ustaškog koncentracijskog logora, ocijenivši da se "Jasenovac pretvorio u jednu scenu političke zlouporabe u predizborne svrhe gdje se opet Milanović pokazuje kao jedini autentični antifašist".

Stoga, kaže, podržava predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović, koja je u Jasenovcu bila 22. travnja, na 70. obljetnicu proboja logoraša, i tamo otišla "ozbiljno i s puno pijeteta i poštovanja prema žrtvama Jasenovca".

Jasenovac je sveto mjesto na kojem se dogodio veliki zločin, rekao je Karamarko.

"Nacionalsocijalizam i fašizam su samo dva od nekoliko totalitarizama 20. stoljeća. Ono što ih čini sličnim i povezanim jest da su svi za sobom ostavili milijune ljudskih žrtava. Zato ćemo se uvijek zalagati da naša djeca u školama uče o holokaustu, da znaju da je jedna manijakalna politika htjela istrijebiti cijeli jedan narod samo zato što je drugačiji, da su postojali progoni i ubojstva iz rasnih, vjerskih i političkih razloga. No isto tako ćemo morati učiti djecu da je komunizam isto tako jedna zločinačka totalitarna misao u svojoj praksi", naglasio je Karamarko.

Problem je što hrvatska socijaldemokracija ima "dioptriju u debalansu, koja vidi samo jedan totalitarizam", zaključio je predsjednik HDZ-a.