SIMBOLIČNA RAZINA

'Micanjem Titove biste s Pantovčaka počela je lustracija'

16.04.2015 u 23:52

Bionic
Reading

Na razgovorima kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u četvrtak su bili čelnici IDS-a, HSS-a i HSP-a dr. Ante Starčevića. S predsjednicom su razgovarali o različitim temama i odreda su izrazili zadovoljstvo svojim bivanjima na Pantovčaku

Čelnik IDS-a Boris Miletić razgovarao je s predsjednicom o tome kako pridonijeti razvoju Hrvatske te je izrazio zadovoljstvo što ona podržava decentralizaciju Hrvatske. Istaknuo je kako predsjednica smatra da županije treba zadržati. Dodao je da su se složili kako postojeći ustroj dugoročno nije održiv i 'da treba dati i veće ovlasti i veći financijski kapacitet županijama'.

'Nismo govorili o političkim temama vladajuće koalicije nego o tome kako svatko od nas u političkoj areni može pridonijeti razvoju Hrvatske', izjavio je Miletić.

Razgovarali smo o potrebi za regionalizacijom Hrvatske, decentralizacijom i stavljanjem u funkciju imovine koju država ima, poput šumskog zemljišta, bivših vojnih zona te o potrebi jednog impulsa razvoju gospodarstva, rekao je čelnik IDS-a.

Čelnik HSP-a dr. Ante Starčevića, Ivan Tepeš, izrazio je zadovoljstvo razgovorom s predsjednicom i kazao kako je zbog dobrobiti Hrvatske na Pantovčak trebao doći i premijer Zoran Milanović.

HSP AS je predsjednici kao jedan od najvećih problema Hrvatske istaknuo odlazak mladih u iseljeništvo.

'Svjedoci smo da je Hrvatska danas u jednom od najvećih migracijskih valova, a nažalost, zemlju napuštaju visokoobrazovani mladi ljudi', kazao je Tepeš te upozorio da odlazak mladih izaziva i drugi problem - slabi natalitet.

S Grabar-Kitarović razgovarali su i o privlačenju investicija, a tu HSP AS vidi veliku ulogu hrvatskih iseljenika koje treba privući da ulažu u Hrvatsku.

'Za razliku od drugih investitora, oni imaju poseban osjećaj i na drukčiji način gledaju na ulaganje i više će riskirati s novcem', rekao je Tepeš.

Pozitivnim ističe micanje iz Ureda hrvatske predsjednice na Pantovčaku biste nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza

'S tim činom je, smatramo, počela jedna lustracija na simboličnoj razini koja se zbog objektivnih razloga nije mogla odviti početkom 90-tih godina', ocijenio je.

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg s odličnim je dojmovima izašao sa sastanka s predsjednicom, pohvalivši je zbog toga što je otvorila politički dijalog sa svim parlamentarnim strankama.

Hrg je s predsjednicom razgovarao o problemu gospodarske krize i potrebi izrade gospodarske strategije te o očuvanju života na selu 's naglaskom na Zakon o poljoprivrednom zemljštu o kojem se danas raspravljalo u Saboru'.

'O ljudima na selu gotovo se i ne govori, kao da smo zaboravili oko 700 tisuća hrvatskih građana', kazao je Hrg.

Tema je bila i demografska kriza koja, kako je naglasio, 'drma Hrvatsku'.

'Zamolio sam predsjednicu kao ženu, kao majku, da otvori te teme, ukaže na njih', rekao je predsjednik HSS-a Hrg.