OSTAJE NA ČELU OSJEČKOG VIJEĆA

Propao HDSSB-ov pokušaj svrgavanja Đapića

18.03.2015 u 14:10

Bionic
Reading

Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Anto Đapić ostaje na toj dužnosti, budući da je prijedlog za njegovim razrješenjem u srijedu na tajnom glasovanju na sjednici Vijeća podržalo 18 vijećnika, a isto toliko je bilo protiv

Inicijativu za Đapićevim razrješenjem pokrenuo je HDSSB, a potpisalo ju je 15 od ukupno 36 vijećnika. Prijedlog za razrješenjem nije prihvaćen jer nije dobio potrebnu većinu od 19 vijećnika.

Vijećnik Građanske opcije grada Osijeka (GOGO) Miroslav Šimić tijekom rasprave je kazao kako je prijedlog za razrješenje podnesen zbog učestalih kršenja Poslovnika, odbijanja sazivanja sjednice na temu stanja u osječkom HNK-u, te vrijeđanja vijećnika i iznošenja neistina, kako bi se naštetilo njihovom ugledu.

HDSSB-ov vijećnik Krešimir Bubalo ocijenio je kako je takvo Đapićevo ponašanje kontinuitet u Gradskom vijeću, te da je zbog toga nedostojan voditi Vijeće.

Jaroslav Pecnik iz Hrvatskih laburista je, pak, prijedlog za Đapićevim razrješenjem nazvao čistim politikanstvom, prozivajući HDSSB da tu inicijativu nisu pokrenuli radi brige za grad, već kako bi isprovocirali izbore i preuzeli vlast.

Đapić je u svom očitovanju istaknuo kako sjednicu o stanju u osječkom HNK nije sazvao jer je 'zahtjev bio visoko ispolitiziran i demagoške naravi', te kako misli da je dobro vodio sjednice, osim s pojedinim ekscesom na koji je bio isprovociran, ali da nije nikoga osobno uvrijedio.

'Ne pristajem na način međusobne komunikacije da na perfidnost odgovaram pristojnošću, već jasno i rezolutno i to se neće promijeniti, neovisno hoću li ili neću ostati predsjednik Vijeća', rekao je Đapić i ocijenio kako je pozadina cijele priče o njegovu razrješenju zapravo preslagivanje većine u Gradskom vijeću.

Đapić je naknadno novinarima izjavio kako ishod glasovanja smatra vrlo teškim porazom HDSSB-a, te pobjedničkim rezultatom za njega i vladajuću koaliciju, s obzirom na kampanju koja se mjesecima vodila protiv njega.

Gradonačelnik Ivan Vrkić je prije glasovanja pozvao vijećnike da podrže Đapića, za kojega je rekao kako je, unatoč nekim greškama, izvrsno radio, dok argumenti za njegovim opozivom nisu relevantni.

Nakon sjednice Bubalo je izjavio novinarima kako neodlučen ishod glasovanja govori da Đapić više nema legitimitet kao predsjednik Vijeća, kao i da je vladajuća koalicija SDP-a, HDZ-a i ostalih partnera izgubila većinu.