DRŽAVA ŠTITI VUKOVE

Najveći pokolj ovaca u Imotskoj krajini

23.09.2009 u 09:27

Bionic
Reading

U nešto više od dva sata, čopor od pet-šest vukova zaklao je 82 ovce, pet janjaca i jednu kozu. Vlasnik stada Zlatko Carević već nekoliko dana hoda po teškom terenu u brdima oko Ciste Velike i traži zaklane ovce

Ovaj pokolj najveći je ikada zabilježen u Imotskoj krajini. Zlatko Carević razvojačeni je branitelj i odmah po završetku rata krenuo je u uzgoj ovaca. Vlastitim novcem te jednim kreditom koji je dobio uz pomoć Županije, uredio je staju i krenuo u uzgoj. Još ima nekoliko godina za povrat kredita i ovaj pokolj stada bacio ga je na koljena.

U četiri dana uspio je pronaći pedesetak zaklanih ovaca. 'Došli su iz Županijske inspekcije i normalno traže da pokažem zaklane ovce, jer samo na osnovi ušne markice mogu dobiti odštetu od po pet stotina kuna za ovcu, a to je zapravo, ništa.

Kada samo zbrojim koliko sam izgubio mladih janjaca, koliko će uginuti ovih koji su se tek ojanjili, šteta je ogromna. Prema prvim procjenama veća je od 100 tisuća kuna.To meni država nikada neće nadoknaditi', priča Zlatko za Jutarnji.hr.

'Vidite, u samo pet godina na ovom području te u susjednim Katunima u općini Šestanovac, vukovi su zaklali više od petsto ovaca. Eto, koliko smo mi stočari izgubili. A država štiti vukove, koji su se namnožili. I upravo kada su mi uništili stado, dobili smo obavijest da možemo ubiti deset vukova. Kada se sve zbroji i oduzme, ja sljedeće godine moram umjesto normalnog života negdje dodatno raditi kako bi prehranio obitelj, a kada ću opet okupiti dvjestotinjak ovaca, sam Bog će znati', veli Zlatko Carević.