BIVŠI PREDSJEDNICI

Mesić hvali Kolindinu kampanju, ali bi udomio Josipovića

12.01.2015 u 17:22

Bionic
Reading

Hrvatska je u nedjelju uz prvu ženu na čelu države, dobila još jednog bivšeg predsjednika uz Stjepana Mesića. Ivo Josipović iako je najavio povratak na Pravni fakultet, ima pravo na doživotno uživanje ureda, dvoje službenika i automobil. Stjepan Mesić smatra da bi bilo normalno da Josipović iskoristi to pravo. Hoće li ured dijeliti s njim u vili u Grškovićevoj?

Mesić je u nedavnom intervjuu Forumu rekao da ako Josipović izgubi, spreman mu je dati jednu sobu. Danas kaže da je ta izjava bila šala, no u 'krajnjoj liniji', kako je kazao za tportal, može dobiti dio vile u Grškovićevoj koja je namijenjena Uredu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

'Josipović ima pravo na ured, a kako će to biti regulirano, to ćemo vidjeti. Mislim da bi bilo normalno da i on dobije ured. Gdje? Ja to ne znam. U krajnjoj liniji može dobiti dio ovdje. Ja sam za suradnju', kazao je dan nakon izbora Mesić koji je spreman dio prostora dijeliti s Josipovićem iako njegov nasljednik nije bio blagonaklon prema pravima koja Mesić uživa nakon prestanka predsjedničkog mandata.

Zakon kojim se reguliraju prava predsjednika po prestanku dužnosti, donesen je prije deset godina. Iako je do nedavno svaki bivši predsjednik prema tom zakonu imao pravo na doživotno uživanje ureda, službenike, automobil i mnoge druge beneficije, doživotni period srezan je na pet godina.


Ipak, odlukom Ustavnog suda izmjene Zakona ne primjenjuju se na Ivu Josipovića jer su donesene kada je on već stupio na dužnost predsjednika RH. Stoga od jučer bivši predsjednik ima sva jednaka prava kao i Stjepan Mesić.

A ovaj bivši predsjednik, za čiji se ured iz proračuna izdvaja nešto više od milijun kuna godišnje, svoju funkciju koristi za stalna putovanja, uglavnom na istok. Kaže da se bavi gospodarskim lobiranjem, posjećuju ga strani veleposlanici i dijeli intervjue, iako mu zakonom nisu propisane nikakve obveze.

Ipak, teško je očekivati da će Josipović iskoristiti svoje pravo, s obzirom na to da je tijekom svog mandata javno dovodio u pitanje smislenost postojanja Ureda bivšeg predsjednika te je zbog toga i zaratio s Mesićem.

No to je bilo davno, Mesić je sada spreman Josipovića primiti u Grškovićevu i s njim proanalizirati razloge gubitka izbora nakon tek jednog mandata. Mesić smatra da je njegov nasljednik izgubio jer nije birače uspio mobilizirati pričama o promjeni Ustava. Trebao je, smatra, konkretno govoriti o promjenama, ne načelno. Hvali kampanju Kolinde Grabar Kitarović za čiji je uspjeh djelomično zaslužan i Tomislav Karamarko, koji je vodio Mesićevu kampanju 2000. kada je Mesić zabilježio neočekivanu pobjedu.

'Kampanja Grabar Kitarović bila je bolje organizirana, odgovarala je sadašnjem gospodarskom trenutku. Bila je sveobuhvatna i mislim da je vizualno pred biračima bila prisutnija', zaključuje prvi hrvatski bivši predsjednik.