DRAMA NA SJEDNICI

Zadarske vijećnike pretresali, Kalmeta upozorio na prijetnje

20.12.2014 u 12:37

Bionic
Reading

Dvodnevna sjednica zadarskog Gradskog vijeća sa čak 42 točke dnevnoga reda, na kojoj će se raspravljati i o izmjenama ovogodišnjeg proračuna te prijedlogu gradskog proračuna za iduću godinu, s mjerama štednje, počela je u subotu ujutro uz velike mjere osiguranja.

Zbog toga su prosvjedovali vijećnici SDP-a. 'Jeste li dobili dojavu o bombi ili da netko od vijećnika nosi oružje? Prvi puta smo doživjeli pretres. Ovo je policijska država', rekla je vijećnica SDP-a Irena Dragić.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta joj je odgovorio da i ona zna da je bilo prijetnji ali se pravi da ne zna. Na primjedbe iz klupa kako je riječ o diktaturi Kalmeta je odgovorio: 'Danas je uobičajen dan i umjesto dvojice tamo su četvorica zaštitara. To možete prihvatiti ili ne.'

Vijećnik Akcije Mladih Marko Pupić Bakrač izrazio je razumijevanje što ima više zaštitara nego obično. 'Gradonačelnik je pod istragom, a čujem da ima i dozvolu za nošenje oružja. Ne znam jesu li i njega pretresli', upitao je Pupić Bakrač.

Inače, na prošloj sjednica Gradskog vijeća Zadra dogodio se incident kada se vijećnik Akcije mladih, Marko Pupić Bakrač, unatoč intervencijama zaštitara nekoliko sati nije htio maknuti s govornice, prosvjedući jer na dnevni red nije stavljen njegov prijedlog o preimenovanju Široke ulice u Kalelargu.

Današnja sjednica protječe uz povišene tonove, a sat vremena raspravljalo se samo o dnevnom redu i zapisniku s prošle sjednice.

Inače, po prvi put sjednica Gradskog vijeća sa 42 točke dnevnoga reda je zakazana za dva dana - trebala bi trajati danas cijeli dan i ostatak u ponedjeljak.

Zadarski gradski vijećnici raspravljat će, uz ostalo, o izmjenama ovogodišnjeg proračuna, a na dnevnom redu je i prijedlog proračuna za iduću godinu u koji su ukomponirane i mjere štednje.

Rastom prireza s 10 na 12 posto, te poreza na vikendice s 12 na 15 kuna po metru četvornom gradska uprava nastoji 'pokrpati' gradski proračun koji će zbog Vladinih novih poreznih mjera ostati bez oko 28 milijuna kuna, objašnjavaju u Gradskoj upravi.