MILJENIĆ O MLADINEU

'Svi moraju poštivati rokove, pa i tužiteljstvo'

17.12.2014 u 10:31

Bionic
Reading

Zbog toga što je tužiteljstvo zakasnilo s podizanjem optužnice, zagrebački Županijski sud jučer je odbacio optužnicu protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea te vlasnika tvrtke 'Odlagalište sirovina' Mihe Zrnića Marinovića. Zbog takvog propusta DORH će pokrenuti postupak protiv tužiteljica nadležnih za slučaj, a o svemu se oglasio i ministar pravosuđa Orsat Miljenić

'Ne znam detalje o tom predmetu. Međutim, zakon je jasan. Svi sudionici postupka imaju prava i obveze i jedna od obveza je i poštivanje nekih rokova. Sankcija za to je da se smatra da se odustalo od kaznenog progona. Neću ulaziti u to da li je netko pogriješio ili nije. U svakom slučaju svi se moramo držati toga. Ako postoji zakonski rok, moramo ga se držati', kazao je Miljenić.

Podsjetimo, zagrebački Županijski sud jučer je odbacio optužnicu protiv protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea te vlasnika tvrtke 'Odlagalište sirovina' Mihe Zrnića Marinovića, i to zbog toga što tužiteljice u tom slučaju optužnicu nisu podignule u zakonskom roku.

Zakon propisuje da se, ukoliko optužnica nije podnesena u tom roku, smatra da je tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona.

Takvo tumačenje zakona u jučerašnjem je priopćenju potvrdilo i tužiteljstvo, u kojem priznaju da je 'optužnica, uslijed omaške zamjenica državne odvjetnice, podignuta jedan dan nakon proteka roka'. Ipak, tužiteljstvo se poziva i na zakonsku odredbu prema kojoj se može zatražiti obnova postupka 'u slučaju da je do propuštanja roka za podizanje optužnice došlo zbog stegovnog djela državnog odvjetnika'.

'Slijedom navedenog, ovlašteni tužitelj odnosno županijska državna odvjetnica u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu će pokrenuti stegovni postupak protiv zamjenica županijske državne odvjetnice odgovornih za propuštanje roka nakon čega će to državno odvjetništvo podnijeti Županijskom sudu u Zagrebu prijedlog za obnovu postupka protiv okrivljenog V. M.', navodi ŽDO u priopćenju objavljenom na njihovoj internetskoj stranici.