'TO JE NAŠA DUŽNOST'

Kotromanović predaje vojne nekretnine lokalnim šerifima

23.10.2014 u 15:29

Bionic
Reading

Sve nekretnine koje nisu perspektivne Ministarstvu obrane do kraja ove godine bit će predane na upravljanje lokalnim zajednicama - odlučeno je na sjednici Vlade. Ministar obrane Ante Kotromanović najavio je da će se zbog toga formirati katastar vojnih lokacija i registar vojnih nekretnina

'Prvi put se donosi ovakva odluka i ona je vrlo važna za MORH', rekao je ministar obrane Ante Kotromanović. Uredba o vojnom graditeljstvu trebala bi urediti bavljenje poslova projektiranja, građenja, izdavanja dozvola, održavanja, uklanjanja i inspekcijski nadzor vojnih građevina.

Kotromanović je najavio osnivanje katastra vojnih lokacija i registra vojnih građevina.
Uredbom se propisuje način korištenja nekretnina i način davanja nekretnina u humanitarne svrhe, no sve nekretnine koje MORH smatra besperspektivnima bit će do kraja godine u rukama lokalnih vlasti - rekao je Kotromanović.

Dodao je da će se, zbog potencijala budućih investicija, sve vojne građevine iz JNA smatrati izgrađenima i da će imati građevinsku dozvolu.

Premijer Zoran Milanović rekao je da taj posao izuzimanja nekretnina treba što prije napraviti: 'Nekretnine treba dati lokalnim sredinama da njima upravljaju, ne u vlasništvo, nego kao plan za investicije. Lokalne sredine, koliko znam, ne traže zemljište da bi ga rasprodali, nego da grade i da se stavi na raspolaganje investitorima. Naša je obaveza da imovina ne leži neiskorištena.'

Milanović kaže da već 25 godina gleda kako imovina propada i kako od nje nitko nema koristi po cijeloj Hrvatskoj.
'Lokalna uprava ne traži vlasništvo kako bi to rasprodala, nego kako bi se zaposlili građani - izravno i neizravno - i da bi se zarađivalo. Od nas se tu s pravom očekuje puno. Ne smijemo biti spori, a to vrijedi i za DUUDI, jer tu smo napravili puno više od prethodnika, iako ne još dovoljno', kaže Milanović i hvali se Kuparima koji su, usprkos zavrzlamama oko vlasništva, danas projekt spreman za koncesiju.