kreće obuka

U Požegu dragovoljno stiglo 107 ročnika, evo što će sve učiti u idućih 8 tjedana

26.04.2024 u 11:42

Bionic
Reading

U Središte za obuku pješaštva i oklopništva u u vojarnu „123. brigade HV“ u Požegi na dragovoljno vojno osposobljavanje stiglo je 107 ročnika, odnosno 88 mladića i 19 djevojaka iz svih krajeva Hrvatske, a među njima su i trojica mladića iz BiH, priopćio je u petak MORH

U Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva s obukom dragovoljnog vojnog osposobljavanja započeo je drugi ovogodišnji uputni rok ročnika, odnosno 42. naraštaj.

Potpisivanjem ugovora o dragovoljnom vojnom osposobljavanju započinje njihova osmotjedna obuka iz temeljnih vojnih vještina. Nakon zaduživanja opreme, ročnici su raspoređeni u postrojbe i pod budnim okom instruktora i zapovjednika započinju vojno osposobljavanje.

Prva dva tjedna posvećena su uvođenju i prilagodbi na vojno okružje, a nakon polaganja svečane prisege slijedi glavno obučno razdoblje. Ono obuhvaća podizanje psihofizičke spremnosti, pripremna gađanja, pojedinačne vojničke zadaće u realnim uvjetima, a na kraju petotjednog razdoblja objedinjuju se sva znanja i vještine stečene kroz dotadašnju obuku.

Kraj dragovoljnog vojnog osposobljavanja obuhvaća završno ocjenjivanje, nakon kojega slijedi natjecanje za najboljeg ročnika i ročnicu.

Za većinu mladića i djevojaka koji su se prijavili, ovo je prvi korak prema profesionalnoj vojnoj karijeri. Ročnici koji se po završetku temeljne obuke ne odluče za vojnu karijeru postaju pripadnici razvrstane pričuve, stoji u priopćenju.