IMUĆNI KANADSKI TURISTI

Dojmove o Dalmaciji nisu im pokvarili ni arogantni konobari

27.09.2014 u 07:27

Bionic
Reading

Posljednjih pet-šest godina u Dalmaciji se bilježi zapažen rast u turizmu, a dio tog uspjeha svakako se može pripisati sve brojnijim turistima iz prekomorskih zemalja. Osobito se to odnosi na goste iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Australije

Hrvatska, donedavno potpuno nepoznata zemlja 'negdje tamo blizu Rusije gdje je bio rat i Prag je glavni grad' više nije anonimna i definitivno je hit prošle i ove godine na sjevernoameričkom kontinentu. To su nam potvrdili i naši današnji sugovornici, Karen i Chris, bračni par srednjih godina iz Toronta. Kanađani ovih dana borave u Splitu i obilaze ostale turističke destinacije u okruženju.

Susreli smo ih ispred šibenske katedrale i porazgovarali o njihovim utiscima te o pozitivnim i negativnim kritikama. Prvo i nezaobilazno pitanje bilo je, naravno, kako su se odlučili na dolazak i odmor u Hrvatskoj. Karen nam je rekla da to nije slučajno i objasnila nam da je prije nekoliko godina već bila u Dalmaciji

'Suprug i ja smo prije nekoliko godina bili na kružnom putovanju Mediteranom i kruzer je nakon Grčke, a prije dolaska u Veneciju plovio uz obalu Dalmacije i usidrio se pola dana ispred Splita. Tada smo posjetili grad i za vrijeme tog kratkog boravka smo se oduševili viđenim. Osim toga, plovidba Jadranom uz hrvatsku obalu bilo je predivno iskustvo. Tada smo odlučili da se trebamo vratiti na odmor. I, evo, sada smo tu, s mojim roditeljima na dvotjednom odmoru, ispričala nam je Karen. Ona se predstavila kao investicijska menadžerica, a Chris je kirurg i vlasnik jedne specijalističke klinike u Torontu.

U Splitu su već pet dana, nakon toga odlaze nekoliko dana na Hvar, a drugi tjedan će boraviti u Dubrovniku. Naglasili su da je Dubrovnik planetarno poznata destinacija, ali da su do sada vrlo zadovoljni boravkom u Splitu i općenito u našoj zemlji.

'Prije svega, autoput je fenomenalan. I vozi se brzo, u Kanadi je ograničenje već na 10 km/h, a tu se vozi 130 kilometara na sat. Kad usporedim vaša odmorišta na autocesti s našim odmorištima u Kanadi, kod vas je upadljiva izvanredna čistoća, lijepi kafići, dječja igrališta i njegovan okoliš', kazao nam je Chris.

Iako dolaze iz zemlje u kojoj su golema područja netaknuta priroda, oduševila ih je unutrašnjost s planinama i šumama, a posebno Nacionalni park Krka. 'U nas ima predivnih jezera, planina i predjela, ali ovi slapovi su sve nadmašili. Primijetili smo odličnu infrastrukturu i organizaciju u nacionalnom parku, u Kanadi je primjerice zabranjena bilo kakva gradnja ili ugostiteljski sadržaj unutar nacionalnih parkova', nastavlja Chris. Mada u Kanadi ima nacionalnih parkova koji su površinom veći od pojedinih manjih europskih zemalja, Chris, Karen i njeni roditelji impresionirani su Krkom, ali i Šibenikom.

Slapovi Krke koji pršte od silne vode nakon nedavnih kiša zaista su ovih dana zapanjujuće lijepi.

Iz Splita su Kanađani odlazili na jednodnevne izlete i posjetili još, uz Slapove Krke i Šibenik, Trogir te Klis. Svaki od tih izleta ističu kao zanimljivo i lijepo iskustvo, a Chris, inače ljubitelj serije 'Igra prijestolja' posebno je izdvojio Klis.

'Rekli su nam da su Split, Dubrovnik i Klis bili lokacije na kojima se snimala serija, ali Klis je poseban. Nikada nisam vidio tako dramatičnu utvrdu na vertikalnoj stijeni, a pogled s tvrđave na Split i Dalmaciju neopisiv je. Bio je oblačan dan s olujnim oblacima u pozadini i to je potrcrtalo dramatičan dojam. I utvrda je ogromna, možete je obilaziti i istraživati cijeli dan', oduševljeno nam govori kanadski kirurg koji se predstavio i kao povjesničar-amater.

Pitali smo Karen za njene utiske o Splitu i smještaju. Imala je primjedbe na hotel koji je smješten u srcu Dioklecijanove palače zbog buke. Objasnili smo joj da je centar grada dinamičan i u sezoni bučan i da se na to treba računati, ako se želi boraviti u centru grada.

'Usluga u hotelu bila je vrlo profesionalna, svi odlično govore engleski jezik i ljubazni su, a ono što mi se nije svidjelo je interijer hotela. U pitanju je neki kvazihistoricizam, potpuno neprimjeren okruženju sa stvarnom i impresivnom graditeljskom baštinom. Bila sam na kavi u jednom susjednom hotelu koji ima primjerice puno bolji dizajn interijera. No to su nijanse, u cjelini usluga je bila odlična', zaključila je Karen.

Chris i Karen cijene smještaja i restorana smatraju razumnim i primjerenim. 'Cijene u restoranima su približne kao u Kanadi i SAD-u, Hrvatska nije jeftina zemlja, ali u usporedbi primjerice s Engleskom, Italijom i posebno Francuskom, sve je najmanje upola jeftinije. A hrana vam je puno bolja. Čak mi nije smetalo što su konobari i osoblje često arogantni, možda je u pitanju i mentalitet. I, da, svi imaju duboke plave oči', zaključila je Karen.

Oboje smatraju da je turizam za Hrvatsku realna i velika šansa, a posebno ističu globalni trend uživanja u netaknutoj prirodi, a čime naša zemlja, po njihovu mišljenju, obiluje. 'Veliki gradovi više nisu trend, ljudi sada vole autentična iskustva, vole šetnje planinama, prirodom i boravak u ekološki očuvanom krajoliku. Osim toga, gradovi kao London i Pariz i kulturni sadržaji u ostalim europskim metropolama, poput kazališta i restorana sad su već nerazumno skupi, pa i za naš odličan standard', smatra Chris.

Njega je zanimao naš zdravstveni i porezni sustav. Kada je doznao da su zdravstveno osiguranje i školski sustav u Hrvatskoj dostupni svima, odmah je zaključio da su nam porezi vjerojatno visoki. Zanimala ga je i useljenička politika u zemlji. Iznenadio se kada je doznao da imamo prilično restriktivnu politiku useljavanja.

Prema turistima ste inače vrlo prijatni i prijateljski raspoloženi, čudi me ta zatvorenost', ustvrdio je.

Chris vjeruje da bi Hrvatska mogla napraviti veliki posao s vinima. 'Probao sam nekoliko vaših vina različitih proizvođača i smatram da se vina iz Hrvatske mogu prodavati kao vrhunski luksuzni proizvod, znam da to nije velika produkcija, ali tim više se mogu prezentirati i prodavati kao ekskluzivan proizvod po visokoj cijeni', uvjeren je Chris.

Nakon Splita, Kanađani će na Hvaru biti u prilici probati još vrhunskih vina, čime bi njihov dobar dojam o Dalmaciji mogao biti definitivno zacementiran.