službena istraga

Trudeau: Eventualna uplitanja Kine u izbore nisu utjecala na rezultat

11.04.2024 u 07:09

Bionic
Reading

Čak i ako se Kina pokušala umiješati u posljednja dva kanadska izborna ciklusa, to nije utjecalo na rezultate izbora, rekao je u srijedu kanadski premijer Justin Trudeau u službenoj istrazi

U svjedočenju pred povjerenstvom koje vodi javnu istragu o navodnom stranom uplitanju u kanadske izbore 2019. i 2021.godine, Trudeau je odgovarao na pitanja o obavještajnim brifinzima koje je primio te potom ustvrdio da su izbori bili slobodni i pošteni.

Spomenuto povjerenstvo formirano je upravo odlukom premijera Trudeaua, doduše pod pritiskom opozicijskih zastupnika nezadovoljnih medijskim izvještajima o navodnoj ulozi koju Kina ima u izborima

Čelnik vodeće oporbene Konzervativne strane u kampanji 2021.godine Erin O'Toole, procjenjuje da je njegova stranka zbog kineskog uplitanja izgubila do 9 zastupničkih mjesta, no napomenuo je da ta brojka nije odlučila izbornog pobjednika. Oba navedena izbora osvojila je Trudeauova Liberalna stranka.

"Unatoč pokušajima stranih država da se umiješaju, ti su izbori sačuvali svoj integritet. Odlučili su ih Kanađani", rekao je premijer.

Na upit o izvješću obavještajne službe prema kojemu su kineski dužnosnici u Kanadi 2021.godine izrazili preferencije prema liberalnoj manjinskoj vladi vjerujući da bi takvoj vladi bilo znatno teže donositi 'antikineske' politike, Trudeau je odgovorio da to izvješće nije nikad stiglo do njega.

"Iako su možda pojedini kineski dužnosnici imali određene sklonosti prema nekim opcijama, nismo stekli dojam da bi sama kineska vlada imala svoje favorite na izborima, to nam se činilo nevjerojatnim" kazao je Trudeau. 

Kanadska obavještajna agencija u ponedjeljak je izvijestila povjerenstvo koje vodi istragu da se Kina ''tajno i prijevarno umiješala u oba izborna ciklusa, što je čvrst dokaz o sumnjivom miješanju Kine u kanadsku politiku". 

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Kanadi poručio je da u svjedočenju kanadskog premijera nisu predočeni nikakvi konkretni dokazi u prilog tvrdnjama o kineskim pokušajima utjecaja na izbore.

"Kina nikada nije imala nikakav interes miješati se u kanadske unutarnje poslove", izjavio je.    

Službeni Peking također je odbacio sve optužbe glede miješanja u kanadske izborne procese.

Spomenuti izbori u Kanadi provedeni su pod rastućim tenzijama između dviju zemalja nastalih uslijed uhićenja direktora Huaweija u Kanadi, da bi potom Kina uhitila dva kanadska državljanina zbog optužbi za špijunažu. Sve tri osobe na kraju su oslobođene 2021.godine.