NAJUGROŽENIJE SKUPINE

Opačić objasnila tko je prvi na redu za otpis dugova

18.09.2014 u 20:25

Bionic
Reading

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u Dnevniku HTV-a izjavila je koji će biti kriteriji za otpis dugova građana. 'To su korisnici socijalnih naknada, umirovljenici s najmanjim primanjima, i to 2.000 kn po samcu, ljudi koji nisu mogli dobiti posao, a ne oni koji ga nisu tražili. Ovo su prvi kriteriji, proučit ćemo ih', rekla je ministrica

Također, Opačić je dodala da će uključiti i HEP i Vodovod, kao i sva poduzeća koja su blokirala građane više od godinu dana. 'Idemo na dobrovoljnost, sporazum bi dobrovoljno potpisale sve strane, s jedne strane Vlada, s druge teleoperateri, kao i građani', dodala je Opačić za HTV.

Ranije danas, ministar financija Boris Lalovac izjavio je kako očekuje da će i za više od 10.000 socijalno ugroženih građana država bankama i telekomima predložiti otpis dugova.

Lalovac je rekao kako ima raznih skupina socijalno ugroženih građana, kao i raznih kriterija te da je Vladin cilj dobiti stvarnu sliku kako građani žive. Na pitanje tko je tvrđi pregovarač, banke ili telekomi, odgovorio je da je najtvrđe Ministarstvo financija.

Lalovac je najavio da će Vlada bankama i telekomima ponuditi otpis dugova socijalno najugroženijima te najavio da će Vlada, ako tvrtke na to ne pristanu, ići na zakonski moratorij na ovrhe.

Ministar financija potvrdio je da Vlada planira tvrtkama koje odustanu od ovrha prema socijalno najugroženijima ponuditi porezno priznat rashod te da Vlada u tom smislu želi postići sporazum s bankama i telekomima.