KROJENJE IZBORNIH PRAVILA

Po čemu se razlikuju Željka Markić i GONG?

18.09.2014 u 07:12

Bionic
Reading

Tek nas nekoliko dana dijeli od početka prikupljanja potpisa za referendum kojim bi se u Ustav RH unijela nova izborna pravila koja je inicirala građanska inicijativa U ime obitelji. U isto vrijeme GONG je intenzivirao aktivnosti oko svog zahtjeva te su u srijedu njegovi predstavnici pred Saborom zastupnicima i ministrima dijelili prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva. Naočigled dvije gotovo jednake inicijative kojima se želi urediti izborni sustav imaju nekoliko bitnih razlika

Prva se ne odnosi toliko na sadržaj izbornih promjena, već na okvir u kojem bi one trebale biti donesene. Dok U ime obitelji želi izmjene izbornih pravila ugraditi u Ustav, u GONG-u smatraju da izbornim pravilima u Ustavu nije mjesto te da taj problem treba riješiti izmjenama postojećih zakona u Saboru

Obje inicijative spominju uvođenje preferencijalnog glasanja. No dok se GONG zalaže za uvođenje preferencijalnog glasanja, tj. za uvođenje zatvorenih neblokiranih listi, što bi značilo da izborni model ostaje u potpunosti isti, uz nadogradnju opcije izražavanja preferencija, U ime obitelji želi uvesti preferencijalno glasanje, ali bez cenzusa, tj. praga.

'Slično kao i na europarlamentarnim izborima, preferencijalno glasanje na parlamentarnim izborima daje mogućnost biraču da zaokruži do tri osobe na jednoj kandidacijskoj listi. Broj glasova će određivati poredak na listi bez ikakvog praga. Tako bi osoba koja dobije najviše glasova birača na određenoj kandidacijskoj listi bila prva na listi, druga ona koja dobije drugi najviši broj glasova i tako redom', pojašnjavaju.

Jedna od dodirnih točaka je i prekrajanje izbornih jedinica. Tu se i jedni i drugi zalažu da granice izbornih jedinica trebaju pratiti administrativno-teritorijalni ustroj RH. Ipak, GONG predlaže šest izbornih jedinica, s tim da nije nužno da u svakoj bude jednak broj kandidata. U ime obitelji smatraju da trenutni broj i veličina izbornih jedinica značajnije pogoduju strankama s lokalnim predznakom u odnosu na nacionalne stranke. Kao negativnost postojećeg sustava navode i činjenicu da je Grad Zagreb podijeljen između četiri izborne jedinice, stoga traže da izborne jedinice ne smiju dijeliti utvrđene administrativno-teritorijalne jedinice RH.

I GONG i U ime obitelji zaboravili su što je najvažnije

Mato Palić, docent s Pravnog fakulteta u Osijeku, nedavno je za tportal prokomentirao da je temeljni nedostatak inicijativa GONG-a i udruge U ime obitelji, kojima žele potaknuti promjenu izbornog sustava, nedostatak sveobuhvatnosti jer su usmjerene samo na promjene nekih elemenata izbornog sustava. Više pročitajte ovdje.


Obje inicijative također govore o prikupljanje potpisa za kandidaturu. Ipak, i u tom se prijedlogu razlikuju. GONG predlaže uvođenje prikupljanja potpisa kao uvjet za kandidiranje za sve izborne liste – stranačke, koalicijske i liste grupe birača - dok inicijativa U ime obitelji traži da preduvjet za kandidaturu izvanparlamentarnih stranaka bude tri tisuće prikupljenih potpisa.

Uz ove zahtjeve, koji se djelomično poklapaju, stoje zahtjevi koji se ne nalaze na listi želja obiju inicijativa Specifični zahtjevi građanske inicijative U ime obitelji su sljedeći: žele da se zabrani predizborno koaliranje, a dopuste samo postizborne koalicije. Također žele smanjiti sadašnji izborni prag od pet posto na tri posto. Zatim žele da se uvede glasanje dopisnim i elektroničkim putem. 'Glasanje dopisnim i elektroničkim putem omogućilo bi svim hrvatskim državljanima, a posebno onima kojima je to otežano iz zdravstvenih razloga, nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj ili su se zatekli izvan Republike Hrvatske, da glasaju dopisno, tj. poštom ili elektronički – internetom', kažu.

GONG s druge strane traži zabranu kandidiranja osobama osuđenima za teška kaznena djela, lakšu dostupnost informacija o donacijama te promjene vezane za Državno izborno povjerenstvo, kao i nižih izbornih tijela. Zalaže se i za produljenje rokova za podnošenje prigovora i žalbi te da pojedine stranke i kandidati dobiju medijski prostor u javnim i privatnim medijima sukladno rejtingu koji imaju u istraživanjima javnog mnijenja. GONG želi i izmjene referendumskog pravila tako da za raspisivanje referenduma više ne treba prikupiti deset posto potpisa od ukupnog broja birača, već pet posto. Udruga U ime obitelji nije se dotaknula ovog pitanja.