PODUZETNICI ŽELE PROMJENE

Mudrinić: Hrvatskoj je potreban 'treći put'

09.09.2009 u 12:40

Bionic
Reading

Poduzetnici nezadovoljni Vladinom politikom u ekonomskoj krizi, ali i pasivnošću SDP-a, odlučili su okupiti ljude iz biznisa, osnovati stranku i potaknuti promjene u zemlji, objavio je Jutarnji list

Među biznismenima koji su zainteresirani za ovu ideju, Jutarnji list je naveo Ivicu Mudrinića (direktor Hrvatskog telekoma), Darka Marinca (šef Vijeća za konkurentnost) i Damira Kuštraka (šef HUP-a), ali i mnoge druge.

Nova stranka, međutim, ne bi okupljala samo poduzetnike, nego bi bila otvorena i širem spektru građana. U fokusu bi joj ponajprije bili mlađi ljudi od 35 do 40 godina.

'Ne znam otkud Jutarnjem informacija da se formira nova stranka, ali ta ideja uopće nije loša. Međutim, nikakva stranka se ne osniva na inicijativu ili u okviru HUP-a. Živimo u izuzetno statičnom društveno političkom okviru, zaostalom iz perioda osnivanja države i ratnih zbivanja. Dok svijet dinamičnim koracima istražuje nove modele za razvoj, gospodarsku stabilnost i socijalni mir, Hrvatska nema viziju kakvo društvo i gospodarstvo želi biti, pa zato nema ni sektorske strategije, i zbog toga klizimo u pad konkurentnosti i gospodarsku stagnaciju. Istovremeno, od sredine devedesetih naovamo nismo utvrdili ni set vrijednosti kojima ćemo se rukovoditi – odnos prema radu, obrazovanju, tržišnom gospodarstvu i socijalnim pravima, svim vrstama različitosti', kazao je za tportal Ivica Mudrinić, predsjednik uprave Hrvatskog telekoma.

'I na kraju, ali podjednako važno – nemamo leadership koji bi viziju, strategiju i vrijednosti proveo u djelo. Za novu fazu razvoja potreban nam je tzv. 'treći put', nova politička volja, svježe ideje, uključivanje mlađe i srednje generacije u politiku kako bismo svi zajedno utvrdili novu viziju i potom je pretvorili u stvarnost', zaključio je Mudrinić.

Ako se realizira ova ideja, to će najvjerojatnije, prema informacijama Jutarnjeg lista, biti krajem ove ili početkom sljedeće godine. Kao jezgra nove stranke, navodi Jutarnji, mogao bi poslužiti Savez za promjene, koji je na predstavljanju Izvješća o konkurentnosti najavio Darko Marinac, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost. Iako Marinac tvrdi da nije riječ o političkoj organizaciji, već o sredstvu za mobilizaciju masa za promjene koje politička elita očito nema snage provesti, taj bi savez mogao biti prvi korak prema osnivanju nove stranke.