VELIKI ZNAČAJ ZA ISTRU

U Puli otvoren Poduzetnički centar Coworking vrijedan 3,6 milijuna eura

10.10.2023 u 22:07

Bionic
Reading

Poduzetnički centar Coworking, vrijedan 3,6 milijuna eura gdje će raditi više od stotinu poduzetnika, svečano je otvoren u utorak navečer u Puli u nazočnosti ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića sa suradnicima

Od ukupno 3,6 milijuna eura za projekt, 2,4 milijuna eura nepovratno je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 893 tisuće eura financirao je Grad Pula, a 305 tisuća eura Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti rekao je kako je riječ o iznimno važnom projektu za Pulu i šire područje jer će Poduzetnički centar Coworking omogućiti povoljno okruženje za razvoj poduzetništva i jačati poduzetničku klimu na urbanom području Pule,

Poduzetnici će tu pronaći svoje mjesto za rad i networking, na više razina, u zgradi s multifunkcionalnim prostorima za razne poslovne potrebe, dodao je.

Ministar Šime Erlić istaknuo je da je ovaj Coworking najbolji primjer kako Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku i kako će promijeniti poduzetničku scenu u Puli i Istri.

"To je moć koji imaju europski fondovi. Ovdje je najmanje bitna sama zgrada, već ono što će se njoj događati sa sto poduzetnika i mladih kreativaca koji će privući dodatne ljude i nomade koji će doći u Pulu", rekao je Erlić. Dodao je kako je ovaj pulski jedan od najvećih samostalnih Coworking prostora u Hrvatskoj.

"Coworking prostori su prostori suradnje, dijeljenja i umrežavanja i prostori u kojima poduzetnici dobivaju zaštitu u prvim godinama svog postojanja. I zato je ovaj centar važan", naglasio je Erlić.

Ulaganje u poduzetništvo je ulaganje u budućnost, rast i napredak društva. Poticati inovacije, kreativno razmišljanje i nove poslovne poduhvate pridonosi konkurentnosti, a to je upravo ono što će činiti Coworking centar, poručio je istarski župan Boris Miletić.

Projekt značajan za cijelu Istru

Ocijenio je da je ovaj projekt značajan za cijelu Istru, dodavši kako je Vlada u rujnu 2018. prepoznala njegov značaj te je temeljem ideje osmišljene na inicijativu Istarske razvojne agencije (IDA) darovala gradu Puli napuštenu zgradu u središtu Pule. Zgrada je obnovljena, nadograđena i prenamijenjena u poduzetnički centar s ciljem jačanja poduzetničkog okruženja.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić podsjetio je kako je Grad partner na projektu kojemu pridonosi s 25 posto ukupnih financijskih sredstava nužnih za provedbu.

"Realizacijom projekta COWORKING stvoreni su uvjeti da se na istoj lokaciji omogući razvoj i poticanje novih poduzetničkih ideja te stvaranje novih poslovnih suradnji. Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u Istarskoj županiji je najveći porast broja zaposlenih i ovo je prilika da se nastavi u istom smjeru", istaknuo je Miletić.

Dodao je kako su startupovi najranjiviji u svojim početcima, izrazivši uvjerenje da će tu svoje mjesto pronaći poduzetnici koji će, uz pomoć institucija poput Istarske razvojne agencije i Istarske županije ili drugih potpora gradova i općina, moći realizirati svoje poduzetničke ideje.

Uz saborske zastupnike iz Istre te brojne uzvanike na svečanosti otvorenja bio je nazočan i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Dragan Jelić.