PRIPREMA ZA KONCESIJU?

Vlada uvodi upola jeftiniji ENC za javne službe

28.08.2014 u 13:16

Bionic
Reading

Vlada je danas usvojila mjere za povećanje korištenja elektroničkog sustava naplate cestarina na autocestama, poznatog pod skraćenicom ENC. Za tijela javnih službi uvodi se obaveza korištenja ENC-a uz popust od 50 posto

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić predložio je Vladi utvrđivanje mjera za povećavanje korištenja elektroničkog sustava ENC za naplatu cestarina kako bi elektronički način naplate cestarina dostigao barem 50 posto ukupne naplate.

Vlada je uvela obavezu za sva službena vozila tijela državne uprave da koriste ENC. 'Osim MUP-a, dodatni uređaji bit će u Ministarstvu financija, Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu obrane i DORH-u. HAC će proizvesti poseban proizvod koji se zove ENC javna služba i koji će biti izdavan po važećoj cijeni, ali će imati popust od 50 posto', rekao je ministar i dodao da će isti popust biti primjenjiv za slična javna tijela zemalja EU-a koje žele koristiti hrvatske autoceste.

'Ako sada promatramo koncesionara, ENC je u HAC-u prisutan 26 posto, u ARZ-u 32 posto... Najveći porast u korištenju ENC-a dogodilo se nakon marketinških akcija HAC-a za posebne programe kao što su ENC Sv. Ilija i ENC za određene dionice te za akciju ENC za kunu tijekom godine. U godini dana prodaja ENC-a porasla je tako za 22 posto', rekao je Hajdaš Dončić.

Dodaje da treba nastaviti s mjerama kako bi HAC i koncesionari smanjivali naplatne staze za gotovinsko plaćanje i uvodili automatske postaje za stimuliranje povećanja korištenja ENC-a. 'Daje se suglasnost koncesionarima da daju popuste za ENC, što je sukladno direktivi. Davat će se popusti i po principu ekoloških vozila', kaže Hajdaš Dončić.