FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI

Skoko proglašen prepisivačem, ali se izvukao samo s opomenom

08.08.2014 u 10:56

Bionic
Reading

Jednog od vodećih hrvatskih stručnjaka za odnose s javnošću i docenta na Fakultetu političkih znanosti Božu Skoku u svibnju ove godine novinar Boris Dežulović optužio je za plagijat jer ga je u studentskom listu Globalu brutalno isprepisivao. Etičko povjerenstvo FPZ-a zaključilo je kako je Skokino prepisivanje neetično i neprofesionalno, ali je kažnjen samo opomenom. Sjednica Etičkog povjerenstva, na kojoj je osuđeno Skokino prepisivanje, održana je u lipnju ove godine, ali je odluka prešućena javnosti

Za razliku od Suda časti Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) koji potez  dr. Bože Skoke nije proglasio neetičnim, nego je prihvatio njegovo obrazloženje kako nije znao da prepisujeBorisa Dežulovića nego 'forvadušu', Etičko povjerenstvo FPZ-a smatra kako je riječ o neetičnoj i neprofesionalnoj praksi.

Odluku da se slučaj Skokina plagijata dade na Etičko povjerenstvo Fakulteta bio je donio dekan dr. Nenad Zakošek, koji je u intervjuu za tportal još u svibnju takvo ponašanje ocijenio sramotnim i za Skoku i za FPZ.

Tportal je u posjedu dokumenta Etičkog povjerenstva FPZ-a u kojem stoji kako Skoko nije povrijedio članak 19. Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zagrebu, jer prepisivanje nije odradio u znanstveno-istraživačkom ili umjetničkom radu, nego u kolumni. No povrijedio je članak 9. Etičkog kodeksa Sveučilišta.

EP FPZ-a 'primjećuje kako u spornom novinskom tekstu nije poštovana uobičajena novinarska praksa prenošenja izvora' i da takav tip prakse drži neetičnim.

Etičko povjerenstvo posebno žali što je takav etički propust počinjen u fakultetskim studentskim novinama, čime se šalje pogrešna poruka studentima fakulteta.


'Posebno se to odnosi na studente novinarstva, jer su same novine osmišljene kao dio nastavnog procesa. Držimo da je ovim povrijeđeno Načelo profesionalnosti propisano u čl. 9 Etičkog kodeksa SUZ-a u kojem stoji kako se 'od članova akademske zajednice očekuje da odgovorno, savjesno, profesionalno i etički besprijekorno ispunjavaju sve svoje obaveze prema studentima i ostalim djelatnicima na Sveučilištu. U nastavku stoji i da 'verbalna i neverbalna komunikacija članova akademske zajednice treba biti u skladu s njihovim zadaćama i ulogo u zajednici'. Objavljivanje teksta 'Hrvati, pesimizam i mediji' predstavlja primjer akademske neprofesionalnosti', piše u mišljenju Etičkog povjerenstva FPZ-a, koje potpisuje predsjednik dr. Zoran Kurelić

Etičko povjerenstvo izbjeglo je, međutim, predložiti mjere protiv Skoke, jer smatra kako to nije u njegovoj nadležnosti, a dekanu Zakošeku predlaže da Skoku upozori da takvih povreda profesionalnosti u budućnosti ne smije biti.

Podsjetimo, Skoko je nakon odluke Suda časti HUOJ-a (u kojem sjedi i Skoko, ali se izuzeo od odlučivanja o sebi) zaratio s predsjednicom te udrugeAleksandrom Kolarić koja je, za razliku od Suda časti, u javnim nastupima osudila Skokino neetično i neprofesionalno prepisivanje Borisa Dežulovića.

Skoko nedostupan za komentar

Komentar mišljenja Etičkog povjerenstva FPZ-a da je postupao neetično i neprofesionalno pokušali smo dobiti i od Bože Skoke, ali je on u trenutku objave teksta bio nedostupan. Nadamo se kako ćemo imati priliku čuti i njegovu stranu.