PLAGIRANJE DEŽULOVIĆA

Dekan Zakošek: Skoko je osramotio i sebe i fakultet!

04.06.2014 u 10:49

Bionic
Reading

Za razliku od nebrojenih domaćih priča o plagijatima, prepisanim diplomskim radovima i kupljenim diplomama, ova novija u kojoj je Božo Skoko, izvanredni profesor Fakulteta političkih znanosti, od kolumnista Borisa Dežulovića 'posudio' ideju, priču, pa i rečenice za svoj osvrt o pesimizmu Hrvata, koji bi trebao biti ogledni primjer studentima novinarstva kako se piše, na sreću neće potonuti u općoj atmosferi spremnosti na amneziju, na sveprožimajuće nepoštenje naviklih građana Lijepe Naše i njezinih institucija

Da je tome tako, uvjerio nas je dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek u intervjuu za tportal:

Je li po vama Skokino 'posuđivanje' Dežulovićevih materijala, priča i koncepata s interneta, bez navođenja izvora, kako god ti materijali nazvani - forvardušom ili nekako drugačije, legitimno ili mislite da se netko tko predaje novinarima ne bi smio služiti takvim metodama?

Kolega Božo Skoko, izvanredni profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u svom komentaru za prvi broj studentskih novina Global poslužio se postupkom koji osobno, kao akademski nastavnik i dekan Fakulteta, smatram neprihvatljivim i sramotnim: naveo je citat preuzet iz cirkularnog elektroničkog pisma, koje je navodno primio od beogradskog prijatelja (a koji je nedvojbeno izvorno dio komentara Borisa Dežulovića objavljen 2009. u Globusu) kao osobno iskustvo. Iako u formalnom smislu nije počinio plagijat (jer je rečeni citat jasno označen kao takav), ipak je riječ o svojevrsnoj krađi ideje (izvorne Dežulovićeve dosjetke o pesimističnim Hrvatima sklonim stalnim žalopojkama, koja je navodno pretvorena u sadržaj što bez navođenja autorstva cirkulira internetom) i netočnom navođenju izvora, što je dakako neprihvatljivo za bilo kojeg javnog djelatnika, a osobito za akademskog nastavnika.

Je li Skoko time poljuljao svoj ugled i ugled Fakulteta?

Budući da je rečeni neprimjereni postupak dio novinskog komentara, Božo Skoko se prije svega osobno osramotio i narušio svoj ugled. Nažalost, takav postupak ujedno narušava i ugled Fakulteta političkih znanosti: zato što je inkriminirani komentar objavljen u novini studenata Fakulteta, čiji se trud i vjerodostojnost dovode u pitanje, ali i zato što svi javni istupi akademskih djelatnika našeg Fakulteta utječu na javni ugled Fakulteta, bilo pozitivno, bilo - kao u ovom slučaju - izrazito negativno.

Jeste li mu taj potez predbacili vi ili neko tijelo Fakulteta i na koji način?

Osobno sam kao dekan razgovarao s kolegom Božom Skokom i ukazao mu na neprihvatljivost njegova postupka i štetnost za njegov ugled i ugled Fakulteta.

Je li on na bilo koji način upozoren ili sankcioniran?

Kolega Skoko zasad još nije sankcioniran zato što sam njegov slučaj, zajedno s odgovarajućom dokumentacijom, uputio Etičkom povjerenstvu Fakulteta. Povjerenstvo ima zadaću točno kvalificirati postupak Bože Skoke i predložiti eventualne sankcije.