TVRTKE KĆERI - POVOLJNO

Sedam državnih gubitaša u minusu 387 milijuna kn

Bionic
Reading

Od 21 tvrtke u pretežitom državnom vlasništvu, 12 ih je poslovalo s dobiti u ukupnom iznosu od 674,5 milijuna kuna, dok je šest tvrtki gubitaša i jedna agencija u ukupnom minusu od 387,4 milijuna kuna

ZAGREB - Iako nitko na današnjoj sjednici Vlade nije želio imenovati gubitaše, neslužbeno se doznaje da je gubitaša sedam: Hrvatske šume, Croatia Airlines, Jadrolinija, Autocesta Rijeka – Zagreb, Vjesnik, HŽ Holding te Fina, piše Večernji list. Unatoč tome, ministar prometa Božidar Kalmeta tvrdi da 'javna poduzeća nisu kriminalne organizacije jer tamo ljudi marljivo rade svoj težak posao'.

Istovremeno, Kalmeta je najavio prodaju povezanih društava Holdinga HŽ-a pod posebnim uvjetima te mogućnost ukidanja nerentabilnih željezničkih linija i teretnih kolodvora.

Za neke tvrtke kćeri HŽ-a već su nekoliko puta raspisivani natječaji za privatizaciju, ali ih nitko nije želio kupiti. Zato se ide na povoljnije uvjete, koji su u izradi. Od ukupno 17 ovisnih društava privatizira se njih 10, odnosno osam, jer su dva već kupili radnici.

To je nužno napraviti do ulaska RH u EU jer se tada uvodi liberalizacija željezničkih usluga, kada HŽ dobiva konkurenciju. Vlada pak daje jamstva za kredite HAC-u i ARZ-u u iznosu od 100, odnosno 135 milijuna eura.

'Jamstva dajemo da bi se platili izvedeni radovi i da bi se povećala likvidnost tih tvrtki', kazao je Kalmeta. Kredite te tvrtke dižu u investicijskom društvu JP Morgan.

Iako je Vlada ocijenila da je u većini državnih poduzeća napravljen korak naprijed u njihovu poslovanju pa su izostale najavljene smjene predstavnika Vlade u državnim poduzećima, ipak su obavljene neke kadrovske promjene, piše Jutarnji list.

Tako je, primjerice, član Skupštine Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica, umjesto bivšeg ministra znanosti obrazovanja i sporta Dragana Primorca, postao njegov nasljednik Radovan Fuchs

Istovremeno je potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić ostao bez dva mjesta u upravama državnih poduzeća. U Nadzornom odboru Hrvatskih šuma zamjenila ga je Silvija Cikoš, a u Upravnom odboru Hrvatskih voda njegovo mjesto preuzet će Željka Gudelj Velaga