POMOĆ POPLAVLJENIM PODRUČJIMA

Studentima stipendije, osnovnoškolcima školski obrok

10.07.2014 u 11:31

Bionic
Reading

Vlada je i na današnjoj sjednici donijela niz mjera kojima bi se trebala nastaviti pomoć građanima na poplavljenim područjima. Među njima su mjere uperene prema braniteljima i njihovim obiteljima, ali i mjere koje se tiču stambenog zbrinjavanja, javnih radova te obrazovanja na poplavljenim područjima

Dobar dio pomoći bit će upućen i hrvatskim braniteljima, koji će zajedno sa svojim obiteljima biti stambeno zbrinuti. 'Ministarstvo branitelja će svim osobama kojima je dodijeljen stambeni kredit s područja Vukovarsko-srijemske županije pogođenog katastrofom uputiti obavijest o mogućnosti odgode otplate sa zahtjevom koji trebaju dostaviti temeljem članka 64. Zakona o saniranju katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije kojim je propisana odgoda otplate stambenog kredita do 31. prosinca 2015. godine.

Onima koji plaćaju stambeni kredit dajemo odgodu do 31. prosinca 2015.', rekao je ministar branitelja Predrag Matić.

Također će se uputiti obavijest svima HRVI-ima iz Domovinskog rata koji imaju prebivalište na području Vukovarsko-srijemske županije pogođenom katastrofom, a podnijeli su zahtjev za stambeno zbrinjavanje i nalaze se na Listi prvenstva za dodjelu stambenog kredita za 2014. godinu, da mogu ostvariti pravo na stambeno zbrinjavanje mimo utvrđenog redoslijeda na Listi prvenstva za dodjelu stambenog kredita za 2014. godinu. Uz to, braniteljske udruge koje su korisnice sredstava za provedbu projekata odobrenih po natječaju Ministarstva branitelja bit će obaviještene o mogućnosti korištenja do 50 posto dodijeljenih sredstava u cilju saniranja posljedica poplave.

Što se pak tiče stambenog zbrinjavanja ostalih građana, oni koji dosad nisu stambeno zbrinuti mogu biti smješteni u hostel Borovo kojim raspolaže Ministarstvo socijalne politike i mladih.

'Kao što znate, na poplavljena područja stiglo je i 40 kontejnera koji bi za dan, dva trebali biti u potpunosti opremljeni. Pokušavamo stradale smjestiti što bliže njihovih kuća da mogu sudjelovati u obnovi. One koji ne nađu smještaj stambeno ćemo zbrinuti i po centrima socijalne skrbi', poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Dodala je da će uskoro, kada se osposobi neki prostor, u Gunju biti premješteni i djelatnici centra za socijalnu skrb, kako građani ne bi više morali putovati do Županje.

Uz to domicilno stanovništvo, poručuje zamjenik ministra rada Božidar Štubelj, bit će zaposleno na komunalnim javnim radovima, za što Vlada izdvaja 12,8 milijuna kuna. Pomoć u plaćanju doprinosa u visini minimalne plaće stići će i poslodavcima i samostalnim obveznicima plaćanja doprinosa, za što u Vladi misle izdvojiti 13,3 milijuna kuna.

Pomoć će stići i učenicima i studentima. Vladine mjere predviđaju da se učenicima osnovnih škola koje su oštećene ili uništene poplavom na području Vukovarsko-srijemske županije osigura besplatna prehrana u školama koje pohađaju.

Studenti će pak dobiti stipendiju i smještaj u studentske domove za ovu i sljedeću godinu. 'Na području općina Gunja, Drenovci te naselja Strošinci u općini Vrbanja prebivalište ima oko 200 redovitih studenata koji studiraju na visokim učilištima u RH. Kako su u katastrofalnim poplavama u mjesecu svibnju 2014. godine stradale kuće u kojima su živjeli i studenti, te su na istima nastala teška oštećenja čiji popravak zahtijeva velika financijska sredstva i duže vremensko razdoblje, kao posljedica nastale situacije došlo je do ozbiljnog ugrožavanja standarda mnogih obitelji, a pogotovo obitelji s učenicima i studentima. Dodatno, među studentima koji imaju prebivalište na području navedenih općina postoji i određen broj studenata sa slabijim socio-ekonomskim statusom, čije se stanje dodatno pogoršava uslijed posljedica poplava', pojašnjavaju u Vladi. S obzirom da su maturanti zbog katastrofe izbivali iz svojih domova, te da će kao i studenti morati pripomoći u obnovi svojih kuća, u Ministarstvu obrazovanja odlučili su im pomoći kod uklanjanja barem dijela prepreka vezanih uz školovanje.

Što se pak tiče mjera vezanih uz pravosuđe, ministar Orsat Miljenić kazao je kako će se stradalima osigurati dostupnija pravna pomoć, ovršni postupci će zastati i neće se moći voditi, kamate za to vrijeme neće teći, a ni zastara neće teći do saniranja posljedica katastrofe.