TKO TO MOŽE PLAĆATI?!

Upeterostručen broj mirovina za HVO

24.08.2009 u 08:07

Bionic
Reading

Hrvatska je u srpnju isplatila 6.174 novčane naknade pripadnicima HVO-a te obiteljima poginulih članova HVO-a, što je 2006. godine regulirano Ugovorom između RH i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili članovi HVO-a i njihovih obitelji. Za usporedbu, lani u srpnju Hrvatska je isplatila 3.029 istih naknada, tako da je u godinu dana broj korisnika porastao za više od 100 posto, otkriva Novi list

Jednostavnim rječnikom kazano, Hrvatska se ovim ugovorom obvezala da će svim HVO-ovcima koji su dokazali ranjavanje ili zarobljavanje tijekom ratnih operacija u BiH, kao i članovima obitelji poginulih, isplaćivati razliku između naknada u BiH i onih koje bi primali od Hrvatske da su bili pripadnici HV-a i ZNG-a.

Mirovinski fond podatke za mirovine i naknade koje se isplaćuju na osnovi ovog ugovora objavljuje od veljače prošle godine, kada su na popisu bile 1.673 osobe.

Jednostavnom matematičkom metodom dolazi se do spoznaje da su u dvije godine od stupanja na snagu Ugovora ukupno 1.673 hrvatska državljana iz BiH dobila rješenje za naknadu, a onda je ta brojka u 16 mjeseci narasla na 6.174.

Posebnih objektivnih razloga za tako rapidno povećanje nema, a naknada u ovom trenutku iznosi nešto manje od 3.000 kuna. Tolika je, naime, razlika u primanjima vojnih žrtava, zarobljenika i ranjenika, u dvije susjedne države. Ponovno s malo matematike može se izračunati kako su državljani susjedne zemlje u veljači prošle godine iz hrvatskog proračuna dobivali ukupno nešto manje od pet milijuna kuna mjesečno, a prošli mjesec iz proračuna se za njih izdvajalo oko 18 milijuna kuna.

Iako nekakve službene statistike ne postoje, Hrvatsko vijeće obrane brojilo je ukupno oko 50.000 osoba, ali treba znati da je dobar dio njih tijekom ratnih godina i službeno bio u sastavu Hrvatske vojske, tako da oni već po toj osnovi imaju sva prava hrvatskih branitelja i samim time ne ulaze u brojke regulirane Ugovorom. Koliko točno iznosi broj osoba koje su bile samo u sustavu HVO-a, teško je točno ustanoviti, tim prije jer se u BiH i dan-danas vode provjere o razvojačenim pripadnicima HVO-a i Armije BiH.

Treba podsjetiti da se početkom 2008. godine pojavila priča kako je čak 25.000 ljudi iz Armije BiH i HVO-a osumnjičeno da su lažirali svoje navodno sudjelovanje u ratnim operacijama. Tada se iz hrvatske Vlade najavljivalo obavljanje dodatnih provjera pripadnika HVO-a koji primaju novčanu pomoć od RH. Do danas nije poznato jesu li provedene ikakve provjere.