USTAVNI ŠAMAR JOVANOVIĆU

Opet kaos: Ukidaju se dodatni bodovi za upis u srednje škole?

22.04.2014 u 13:35

Bionic
Reading

Neposredno uoči završetka školske godine i pripreme učenika za upis u srednje škole na pomolu je novi kaos: Ustavni sud poništio je posljednje dvije odluke ministra Željka Jovanovića o elementima i kriterijima za upis te mu naložio da za iduću školsku godinu hitno donese novu odluku koja neće kršiti Ustav

Osnovni prigovor jest da odluke nisu bile objavljene u Narodnim novinama, već samo na mrežnim stranicama Ministarstva obrazovanja, pa one formalno uopće ne predstavljaju propis - no Ustavni sud je 'zbog djece napravio iznimku' i ipak ih ukinuo. U novoj odluci koja će vrijediti od školske godine 2014/2015. Jovanović će morati voditi malo više računa o tome da srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje 'svima mora biti dostupno pod jednakim uvjetima i u skladu sa sposobnostima'.

Općenite preporuke Ustavnog suda ponovno će otvoriti raspravu oko bodovanja za upis u srednje škole, odnosno dodatnih bodova koje su učenici dosad dobivali za učenje drugog stranog jezika u osnovnoj školi, za završenu glazbenu ili plesnu školu, kao i za sudjelovanje na sportskim natjecanjima ili status sportaša od prve do četvrte kategorije. Iako je u svom očitovanju Ministarstvo obrazovanja branilo kriterije da se 'sportski' bodovi ostvaruju preko Hrvatskog školskog sportskog saveza ili Hrvatskog olimpijskog odbora, a 'glazbeni' preko škola koje imaju odobrenje za rad, sud je ipak upozorio da školske i izvanškolske aktivnosti možda jesu formalno, ali u stvarnosti nisu jednako dostupne svoj djeci u Hrvatskoj.

'Kod aktivnosti koje se mogu dodatno bodovati moguće je da neku od njih ne mogu pohađati učenici u manjim osnovnim školama, pa i većim školama ako održavanje ovisi o broju zainteresiranih učenika. Kod izvanškolskih aktivnosti moguće je da zbog neodgovarajuće teritorijalne mreže one nisu dostupne svim kandidatima za upis u srednje škole. Osim toga, načelno govoreći, trebaju postojati ozbiljni i relevantni razlozi zbog kojih bi specifične izvanškolske aktivnosti, kao što su sport ili glazba, trebale imati općenitu prednost za upis u škole čiji profil nije vezan uz same te aktivnosti', navodi Ustavni sud.

Poništena je i Jovanovićeva odluka da prednost pri upisu imaju djeca koja se vraćaju iz iseljeništva ili sa školovanja u inozemstvu i podsjetilo ga se da su slične odredbe za izravan upis djece hrvatskih branitelja već ranije poništene. No među brojnim prijedlozima koji su pristigli na sud nije uvažen onaj o potpunom ukidanju minimalnog bodovnog praga, kao ni zahtjev Hrvatske udruge poslodavaca da se ta pravila ne primjenjuju na privatne srednje škole jer bi se time navodno narušila njihova dobit, poduzetnička i tržišna sloboda.

'U ovoj zemlji nije vijest to da Ustavni sud po četvrti ili peti put ukine odluku ministra Jovanovića. Formalna strana i činjenica da ona nije objavljena u Narodnim novinama potvrđuje da se u jednome spojilo neznanje i bahatost, ali sve to je manje bitno u odnosu na suštinu: da se učenici upisuju u srednje škole pod nejednakim uvjetima i da je mnogima to prvi susret s neravnopravnošću', smatra Željko Stipić iz Sindikata Preporod.

'Iz osobnog iskustva znam kakve su frustracije ova rješenja izazivala kod učenika, kada vide da njihovi rezultati i ocjene postignuti u učionicama nisu dostatni za upis u srednju školu samo zato jer su ih preskočila djeca zbog aktivnosti kojima se oni nisu mogli ili željeli baviti. Glazbene škole su bile najčešće, to je 'istočni grijeh' Jovanovićevih prethodnika, a on je kriv zato što u dvije godine nije promijenio postojeća rješenja. Pored toga, ministar kasni s novim pravilnikom i prvi put u povijesti dočekujemo prvomajske praznike, a da ne znamo pod kojim uvjetima će se djeca upisivati u prve razrede srednjih škola', upozorava Stipić.

Po njegovom mišljenju, jedini kriterij za upis morala bi biti postignuća na samoj nastavi, uz eventualnu kombinaciju sa standardiziranom provjerom znanja kroz koju bi prošli svi učenici u Hrvatskoj.

'Svi dodatni bodovi, od onih na osnovi socijalnog statusa, zasluga roditelja, glazbenih škola ili učenja stranih jezika - to su samo načini da se prečicom postigne nešto što se nije uspjelo redovnim putem. Prerano je da djeca s 15 godina tako glupo spoznaju da nismo društvo jednakih životnih šansi', zaključuje Stipić.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nije bio dostupan za komentar (još jedne) pljuske Ustavnog suda.

Ministarstvo zahvaljuje Ustavnom sudu na pomoći

Iz resornog Ministarstva su pojasnili da je ministar Jovanović zbog obaveza danas spriječen davati izjave, pa su umjesto njega reagirali na odluku Ustavnog suda. U Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta tvrde kako spomenuta odluka Ustavnog suda predstavlja isključivo uputu ovom Ministarstvu vezano za 'budućnost' te su se na istoj zahvalili ustavnim sucima. Ističu kako je riječ o preporukama koje Sud naziva 'načelnim stajalištima', a koje se odnose na propisivanje kriterija u narednoj školskoj godini te nalaže da Odluka bude objavljena u 'Narodnim novinama'.

Napominju kako su 'sve odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u posljednjih 20 godina bile donesene na istovjetan način, odnosno bez objave u Narodnim novinama, a u skladu s odredbama zakona koji su regulirali područje srednjeg obrazovanja'. Jednako tako, iste su uvijek bile objavljene krajem mjeseca travnja za upis u narednu školsku godinu, podsjećaju.

Sukladno važećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Odluka se mora donijeti svake godine, a Ministarstvo se, upravo nastojeći Odluku sadržajno uskladiti s ustavnopravnim zahtjevima, u postupku njezine izrade, konzultiralo s ustavnopravnim stručnjacima i Uredom pravobraniteljice za djecu. U tom će kontekstu i Odluka Ustavnog suda RH pridonijeti kvaliteti odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015. pa se ovim putem zahvaljujemo Ustavnom sudu na preporukama za njezino poboljšanje, stoji u reagiranju Ministarstva obrazovanja.

Poručuju kako je tendencija Ministarstva kroz novi zakon stvoriti zakonske pretpostavke za donošenje dokumenta trajnijeg karaktera, kako bi elementi i kriteriji za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole vrijedili više od jedne godine.

Sa sadržajem Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015. javnost će biti upoznata do kraja travnja, priopćili su iz Ministarstva.