PRISEGNULA TAMARA LAPTOŠ

Na čelu USKOK-a 'najbolja tužiteljica na svijetu'

16.04.2014 u 15:06

Bionic
Reading

Još aktualni glavni državni odvjetnik Mladen Bajić imenovao je Tamaru Laptoš za ravnateljicu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta nakon čega je prisegnula na tu dužnost te potom održala prvi Kolegij USKOK-a

Tamara Laptoš još je 11. travnja 2014. prisegnula na dužnost zamjenice Glavnog državnog odvjetnika nakon što ju je Državnoodvjetničko vijeće imenovalo na tu dužnost na svojoj 52. sjednici.

Ovim imenovanjem drugi put na čelu USKOK-a došla je žena. Naime, USKOK-om je kratko vrijeme prije izbora prvog ravnatelja Željka Žganjera kao v. d. ravnateljice rukovodila tužiteljica Marinka Orlić.

Laptoš je sudjelovala u najvećim antikorupcijskim istragama. Dobila je, zajedno s tužiteljicom Vanjom Marušić, nepravomoćnu presudu na 10 godina zatvora protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u aferama INA - MOL i Hypo. Međunarodna organizacija državnih tužitelja 2011. proglasila ju je najboljom tužiteljicom na svijetu, a govori se da je Ivu Sanadera izluđivala svojim hladnim profesionalizmom.

Tamara Laptoš na suđenjima izgleda spremno i puna samopouzdanja, ne mora viriti u spis, ne zamuckuje, nema strahopoštovanja prema palim moćnicima. Odvjetnici i suradnici za nju će reći da je vrlo stručna, vrijedna, uporna, ali i hladna i distancirana. Zastupala je državu na sudu u aferi Index 3 i vodi aferu Spice protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

Podsjetimo, na sjednici Hrvatskog sabora održanoj 7. ožujka 2014., zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Dinko Cvitan imenovan je za Glavnog državnog odvjetnika, a primopredaja dužnosti između dosadašnjeg Bajića i novog Cvitana bit će obavljena 24. travnja 2014. godine.