KONAČNO

Britanija izručila ratnog zločinca Milana Španovića

19.08.2009 u 21:21

Bionic
Reading

Španović je dobio 20 godina zatvora za zločine nad civilnim stanovništvom na području Gline, osobito u selima Maji i Švračici, gdje je među ostalim pucao po hrvatskim civilima, sudjelovao u mučenjima, pljački i paležu imovine tijekom kolovoza 1991. godine

Zrakoplovom iz Londona, u pratnji britanske policije u srijedu navečer je u Hrvatsku stigao Milan Španović, osoba s tjeralice koja je u odsutnosti osuđena na 20 godina zatvora za ratne zločine. Presuda je donesena 1994, a okrivljenik je sve vrijeme bio nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Unatoč tjeralici, Španović je živio gotovo osam godinau Velikoj Britaniji, a zahtjev za njegovo izručenje najprije je bio odbijen, ali očito je diplomacija odradila svoje i Britanija je odlučila udovoljiti hrvatskom zahtjevu, piše Večernji.hr

Španović je dobio 20 godina zatvora za zločine nad civilnim stanovništvom na području Gline, osobito u selima Maji i Švračici, gdje je među ostalim pucao po hrvatskim civilima, sudjelovao u mučenjima, pljački i paležu imovine tijekom kolovoza 1991. godine.

On je u listopadu 2006. uhvaćen kako krade u trgovini u Suttonu i dospio pred sud koji mu je izrekao opomenu. Tada je otkriveno da Hrvatska traga za njim zbog ratnih zločina. Otad traje pravna bitka za njegovo izručenje, a u ožujku ove godine britanski je sudac zaključio da bi ga bilo 'nepošteno' izručiti kako bi mu se opet sudilo u Hrvatskoj. Nakon toga Španović je hvalio britansko pravosuđe sve do prihvaćanja hrvatske žalbe na Vrhovnom sudu na presudu prvostupanjskog suda kojom je odbačen hrvatski zahtjev za njegovu izručenje. Dotad su on i njegovi branitelji tvrdili kako će suđenje u Hrvatskoj biti temeljeno na nacionalnim predrasudama 'jer je okrivljenik Srbin'.

Nakon dolaska u Hrvatsku, Španović je odvezen u sisački zatvor na odsluženje zatvorske kazne. Međutim, on već sutra može zatražiti ponavljanje sudskog postupka jer je osuđen u odsutnosti.