BEZ OBZIRA NA IMUNITET

USKOK pokrenuo istragu protiv Rončevića i Bačića

Bionic
Reading

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) pokrenuo je istragu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i zamjenika ministra Ive Bačića, objavilo je Državno odvjetništvo (DORH) na svojoj internetskoj stranici iako mu na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva nije ukinut zastupnički imunitet.

USKOK je to odlučio nakon što je saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) protumačilo kako po novom Zakonu o kaznenom postupku za pokretanje istrage HDZ-ovu zastupniku Rončeviću nije potrebno skinuti zastupnički imunitet.

U burnoj raspravi Mandatno-imunitetnog povjerenstva o tome kako tumačiti novi zakon o kaznenom postupku, SDP i HDZ su se složili da, dok traje istraga, zastupnicima ne treba skidati imunitet, već tek kad se podigne optužnica te da se istaga može provoditi usprkos imunitetu. Državno odvjetništvo je zadovoljno takvim zaključkom jer će ubuduće slobodno voditi istrage ne samo protiv Ronečevića već i ostalih zastupnika

Četiri člana Povjerenstva iz redova HDZ-a glasovala su protiv skidanja imuniteta, ostali su bili za, no kako jedan član nije bio na sjednici, glasovanje o skidanju imuniteta završilo je neodlučeno - 4:4. Prije tog glasovanja Mandatno-imunitetno povjerenstvo je raspravljao o tome treba li se po novom Zakonu o kaznenom postupku zastupniku uopće skidati imunitet prije podizanja optužnice. Većina, sedam zastupnika (HDZ, SDP i ostali), zauzeli su stav da se ne treba skidati imunitet i da DORH može provoditi istragu protiv Rončevića. Jedini koji se u toj raspravi usprotivio mišljenju većine bio je Ivan Drmić iz HDSSB-a, koji misli da imunitet treba skinuti odmah jer će istraga tako biti brža i učinkovitija.

'Smatram da je istragu trebalo provesti do kraja, jer Rončević sigurno ništa nije radio na svoju ruku, već prema Sanaderovim nalozima', kazao je Drmić za tportal. Današnju sjednicu Mandatno-imunitetnog vijeća nazvao je još jedom HDZ-ovom lakrdijom koja ima za cilj prolongiranje istrage o korupcijskoj aferi.

Mandatno-imunitetnim povjerenstvom predsjedava Damir Sesvečan (HDZ), a ostali članovi su: HDZ: Tomislav Čuljak, Vladimir Ivković, Živko Nenadić; SDP: Ivan Hanžek, Gordana Sobol, Arsen Bauk; Ivan Drmić (HDSSB) i Ratko Gajica (SDSS)

Iako do jučer nije bilo nikakve dvojbe hoće li Povjerenstvo udovoljiti zahtjevu Tužiteljstva i skinuti imunitet Rončeviću, članovi su se, doznaje Jutarnji list, u međuvremenu konzultirali s pravnicima koji smatraju da - prema novom Zakonu o kaznenom postupku - u ovoj fazi postupka nije ni potrebno skidanje zastupničkog imuniteta.

Drmić kaže kako je svima je bilo jasno da samo Sabor može tumačiti zakone, no svejedno su se upecali na HDZ-ovu ješku.

'Za skidanje imuniteta važno je utvrditi kada počinje kazneni postupak. Po starom zakonu, kazneni postupak počinjao je donošenjem rješenja o provođenju istrage od strane istražnog suca ili Državnog odvjetništva. No po novom zakonu, istraga nije dio kaznenog postupka, odnosno kazneni postupak počinje kada sud potvrdi optužnicu', kazala je za Jutarnji list Ingrid Antičević-Marinović, SDP-ova zastupnica i bivša ministrica pravosuđa.

Antičević-Marinović tvrdi da policija i DORH i sada mogu provoditi sve radnje protiv Rončevića, bez obzira na to što on ima imunitet. U Državnom odvjetništvu su poručili kako su zadovoljni odlukom MIP-a jer će od sada mogu potpuno slobodno voditi istragu ne samo protiv Rončevića nego protiv svih zastupnika bez skidanja imuniteta.

Berislava Rončevića
se tereti da je kao ministar obrane 2004. za vojsku kupio 39 kamiona nepovoljnijeg ponuđača i tako oštetio državni proračun za 10 milijuna kuna. Za takav oblik tog kaznenog djela zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do deset godina.

DORH je tražio, sukladno novom Zakonu o državnom odvjetništvu i novom Zakonu o kaznenom postupku, da sjednica bude tajna, s obzirom na to da su dokumenti koji se tijekom istrage prikupljaju tajni, izjavio je za Hrvatski radio predsjednik MIP-a Damir Sesvečan. Dodao je, međutim, da osobno smatra kako nema potrebe za tajnost sjednice.