PRAVOSLAVNA CRKVA I CAJKE

Golišava folk pjevačica nastupa u manastiru Krka

Bionic
Reading

Golišava srpska narodnjačka pjevačica Sneki ove će godine uveseljavati pravoslavne vjernike u manastiru Krka tijekom proslave svetkovine Preobreženja Gospodinova

Organizator proslave Preobraženja, točnije Eparhija dalmatinska, za ovu se godinu, za razliku od prethodnih, odlučila na promjenu udarnog zabavljačkog tima koji će nastupiti pred mnoštvom od 20 tisuća ljudi.

Pravoslavne vjernike na ovogodišnjoj proslavi neće zabavljati glazbena skupina Jandrino jato s kojom su organizatori prethodnih godina, pogotovo lani, imali sigurnosnih problema.

Bend koji je reputaciju stekao nastupima tijekom trajanja fantomske tvorevine tzv. SAO krajine prečesto je na proslavama, uz obilje alkohola, bio katalizator nereda i uredovanja policije. Stoga je ove godine organizator za vrtoglav iznos eura angažirao folk pjevačicu iz Pančeva, Snežanu Babić Sneki.

Inače, proslava Preobraženja Gospodinova, koja se slavi cjelonoćnim bdijenjem u manastiru Krka te ujutro masovnim vjerničkim okupljanjem i svečanom liturgijom, najveće je okupljanje pravoslavnih vjernika u Dalmaciji.

Osim vjerskoga karaktera, noćno bdijenje ima i zabavni, etnološki i nadasve gastronomski karakter jer se tijekom noći okrenu i bace na vagu deseci odojaka, nekoliko desetaka puta više janjaca, a pivo i vino toči se u enormnim količinama, piše Slobodna Dalmacija.

Pitanje je bi li da je riječ o ovakovom slučaju u Katoličkoj crkvi ovakva vijest prošla gotovo neopaženo. Zamislite da recimo, Severina, na Velu Gospu nastupa za hodočasnike u nekom samostanu?!