PLOČE OSTAJU

Stožer prekida aktivnosti zbog pokopa žrtava u Sotinu

13.10.2013 u 18:27

Bionic
Reading

U povodu današnjeg postavljanja dvojezičnih ćiriličnih ploča u Vukovaru, na zgradama Ureda državne uprave i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara pozvao je sve stanovnike Vukovara i ratne stradalnike na suzdržanost, zbog sutrašnjeg pokopa 11 žrtava iz Domovinskog rata u Sotinu.

„Dok su se brojni građani Vukovara jutros pripremali za odlazak na nedjeljnu svetu misu, dočekala nas je 'čestitka Vlade RH' u obliku okupacije grada od strane 'jakih snaga MUP-a' i postavljanje dvojezičnih ploča u gradu Vukovaru“, izjavio je popodne, u pauzi hitno sazvane sjednice Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, glasnogovornik Stožera, Igor Gavrić.

Na sastanku je odlučeno da, iz velikog pijeteta i dubokog poštovanja prema žrtvama iz vukovarskoga prigradskog naselja Sotina, čiji će pokop biti sutra, Stožer neće imati nikakve akcije dok te žrtve ne budu dostojanstveno pokopane, naglasio je.

Gavrić je također ustvrdio da se s oglasnih stupova u Vukovaru "organizirano trgaju osmrtnice sotinskih žrtava".

Jedanaest žrtava jugosrpske agresije na Sotin - četiri hrvatska branitelja i sedmero civila, bit će pokopano sutra u 13 sati na mjesnom groblju u Sotinu. Njihova su tijela ekshumiranih u travnju ove godine iz masovne grobnice u Sotinu, a prošloga mjeseca su identificirana u zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Gavrić je istaknuo kako Stožer poziva sve pojedince i grupe da ne čine nešto na svoju ruku vezano za postavljene dvojezične ćirilične ploče, "jer bi time mogli naštetiti i sebi samima i projektu 'Vukovar – mjesto posebnog pijeteta' ".

Na novinarsko pitanje potvrdio je, u ime Stožera, da ne odbijaju poziv na dijalog koji je uputio predsjednik Republike Ivo Josipović.

„Mi smo od početka za dijalog, i dijalog ne odbijamo, no nećemo dopustiti da se poziv na sastanak uvjetuje, kako se to činilo ovih dana. Vjerujem da će se uskoro morati sjesti jer situacija u Vukovaru definitivno izmiče kontroli“, zaključio je Gavrić.

Sastanak Stožera za obranu hrvatskog Vukovara nastavljen je, zatvoren je za javnost, a izjave nakon sastanka nisu predviđene.

Tijekom popodnevnih sati policijska osiguranja kod institucija na kojima su postavljene dvojezične ćirilične ploče kao i na drugim mjestima, obilazilo je 20-tak žena i nudilo kolače i kavu policajcima koje - kako su rekle, "nasilnička vlast gura u sukob s očevima, prijateljima, suborcima".

U povodu današnje pojačane policijske nazočnosti u Vukovaru oglasila se i Policijska uprava vukovarsko-srijemska, demantirajući da je veći broj policajaca na vukovarskim ulicama samo posljedica postavljanja dvojezičnih ploča.

„Razlog povećanog broja policijskih službenika u Vukovaru su od prije najavljena javna okupljanja koja se odvijaju na širem području grada Vukovara, a to su Memorijalni nogometni turnir 'Blago Zadro', koji se cijeli vikend odvija u gradu, jučerašnja posveta obnovljene crkve u Bršadinu kao i osiguranje lokacija i objekata na kojima se nalaze dvojezične ploče“, navodi se u policijskom priopćenju.

Vukovarsko-srijemska policija ističe da u protekla 24 sata policija nije evidentirala niti jedan događaj koji bi ugrozio stanje sigurnosti.