BIVŠI MINISTAR I KONZULTANT

Miomir Žužul: Ja nisam korumpirani političar

21.06.2009 u 15:24

Bionic
Reading

Komentirajući brojne afere koje se vežu uz njega, nekadašnji ministar vanjskih poslova Miomir Žužul gostujući u emisiji 'Nedjeljom u 2' rekao je da on nije korumpirani političar

Na pitanje je li utjecao na otkaz novinaru Hrvoju Appeltu koji je pisao o njemu u Globusu, Žužul je odgovorio da nije napravio ništa protiv Appelta. 'Makar je on meni napravio mnogo zla', rekao je i dodao da ga Appelt nikada neće navesti da mu se osvećuje, jer mu to ne dopušta odgoj.

O svom odnosu s urednikom Jutarnjeg lista, odnosno zajedničkom putovanju (što je Appelt naveo u svom pismu javnosti), odgovorio je da su samo jednom bili zajedno na nekom zbivanju.

'U Hrvatskoj je određena nehigijena u medijskom prostoru, političari komuniciraju s novinarima. Ja nisam takav. Ja nisam korumpirani političar, jedan sam od istraživanijih političara u Hrvatskoj, no na optužbe reagiram kao građanin, privatno na sudu', rekao je Žužul te dodao da o svim tim aferama postoji sudski pravorijek.

Komentirao je i aferu Verona te kazao da su išli na koncert, ali da on, premijer Sanader i Željko Ćović iz Plive na večeri nisu dogovarali prodaju te tvrtke Barru. Govorio je i o dolasku Bechtela u Hrvatsku: 'Bechtel sam ja pozvao u Hrvatsku, da nisam, ne znam kada bismo imali autoceste jer nismo mogli dobiti kredite dok Bechtel nije ušao.'

Žužul je opovrgnuo tezu da je iz Vlade otišao radi brojnih afera: 'Iz Vlade sam izašao samovoljno jer mi je obitelj počela patiti. Kada sam primijetio da mi desetogodišnji sinovi potajice na internetu gledaju što piše o meni, odmah sam dao ostavku.' Rekao je da se ne namjerava vratiti ni u diplomaciju, odnosno na mjesto Nevena Jurice koji neslavno odlazi zbog optužbi za financijsku malverzaciju.

Žužul se osvrnuo i na svoje svjedočenje u Haagu te rekao da je međunarodna zajednica znala za akciju Oluja i dala je Hrvatskoj potporu:

'Tuđman je stalno govorio da bez međunarodne zajednice to nije moguće.'

'Svi smo u bivšem sustavu svjedočili tezama da su poštivana ljudska prava, bili smo doktrinirani objašnjenjima zapadnog svijeta. Franjo Tuđman tome nije vjerovao, u te, kako je nazivao, koncepte liberalne demokracije; govorio je tobože taj slobodni zapadni svijet. No Tuđman je otvorio vrata demokraciji, ali nije u potpunosti razumio teze demokracije onako kako se one razumijevaju na Zapadu', smatra Žužul te zaključuje:

'Svejedno je što je vjerovao, no nikada nije izdao naredbu kojom bi se Srbima u Hrvatskoj oduzela ljudska prava.'

'Tijekom suđenja u Haagu tužiteljstvo je imalo engleski prijevod Brijunskih transkripta ima potpuno pogrešno značenje onoga što je Tuđman govorio. Predsjednik je rekao da će hrvatska vojska Srbima koji odluče otići 'jamčiti tobože građanska prava', a ne 'tobože jamčiti prava' , rekao je je Žužul .

Na pitanje bi li Srbima bilo pametnije da su ostali u Hrvatskoj, kazao je da osobno smatra da bi, a upitan bi li to značilo da bi ih tada više bilo ubijeno, odgovorio je da nije bilo sustavnog plana.

'Zgrozio sam se kad sam čuo da strani političari govore da Haški sud treba pisati povijest. Treba se suditi prema pravu i pravdi', kazao je Žužul.