MINISTAR MATIĆ IZRAČUNAO

'Svaki lažni branitelj Hrvatsku košta milijun eura'

28.03.2013 u 17:25

Bionic
Reading

Nakon što je zimus objavljen Registar branitelja, nije se dugo čekalo na konkretne mjere, pa su tri ministarstva - Ministarstvo branitelja, MORH i MUP, uz pomoć Ravnateljstva policije i DORH-a, zajednički počeli raditi po prijavama protiv lažnih branitelja. 'Kad sam došao na mjesto ministra, rekao sam kako želim da kod spomena na Domovinski rat čovjeku prva asocijacija budu - Vukovar, Dubrovnik, Gospić, Blago Zadro, Gavran, Pauk, a ne - Zagorec, Rojs i takva ekipa', rekao je ministar branitelja Predrag Matić u intervjuu za Jutarnji list

Po mišljenju ministra Predraga Matića najavljena akcija nije 'lov na branitelje', te je ponovio stav kako 'pravi, istinski branitelji nemaju, nisu nikada imali niti će imati problema zbog ovoga što se radi oko lažnih branitelja'.

'Svi smo svjesni, a to ćemo kroz iduće razdoblje i dokazati, da se na tom popisu nalaze i neki kojima tu nije mjesto. Radi se o klasičnom kaznenom djelu lažnog predstavljanja, a na temelju njega korištenja prava. Pravi hrvatski branitelj državu ne košta ništa. 'Lažnjak' Hrvatsku košta milijun eura - jer ako je sa 20 godina ušao u mirovinski sustav i pretpostavlja se da će živjeti do 80. godine, znači da 60 godina prima mirovinu od tisuću eura. Tome treba dodati invalidninu, pa stambeno zbrinjavanje i razne druge beneficije od školskih knjiga, dionica, zdravstvene skrbi... Ako Registar branitelja skine ijednog 'lažnjaka', uz to što će to moralno pročistiti naš popis i sudionike rata, na svakom ćemo uštedjeti milijun eura', procjenjuje Matić u intervjuu Jutarnjem listu

Govorio je i o Tomislavu Josiću, koji je na čelu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, te potvrdio kako mu je 'prijatelj otprije rata, tijekom rata i danas'. 'Nikada nije rekao nijednu ružnu riječ protiv mene i on će i dalje biti u mom Savjetu', rekao je Matić.


Kad je za 7. travnja najavljeni prosvjed protiv ćirilice u Vukovaru u pitanju, odnosno moguća veza HDZ-a s organiziranjem tog skupa u Zagrebu, podsjetio je kako je 'prije tri godine HDZ glasao za Statut Vukovara kojim je također propisano uvođenje ćirilice jer mu je tada to odgovaralo'. 'Sada sve prebacuju na SDP i gradonačelnika Sabu, ali svaki račun dođe na naplatu. Vukovarci znaju da je meni tu teško arbitrirati jer sam vukovarski branitelj i logoraš, ali i ministar koji pogotovo mora poštovati zakone. Sve više se pokazuje da su neke udruge izmanipulirane i politički vođene', rekao je Matić.

Na kraju, za jesen je najavio ulazak Zakona o žrtvama silovanja tijekom rata u saborsku proceduru te njegovo donošenje do Božića. 'Kad ga donesemo, imat ćemo rješenje koje nema nitko s područja bivše Jugoslavije, a svi su dotaknuti problemom žrtava seksualnog zlostavljanja', zaključio je Predrag Matić.