VOZNI PARK NA LEASING

Vlada nabavlja 1.742 auta vrijedna 265 milijuna kuna

15.03.2013 u 08:08

Bionic
Reading

Državni ured za središnju javnu nabavu objavio je u srijedu oglas za nabavu 1.742 vozila ukupne procijenjene vrijednosti 265,5 milijuna kuna, otkriva Jutarnji.hr

Vozila za VSOA-u

Krajem prošle godine Vlada je odobrila nabavku 64 automobila za prijevoz tzv. štićenih osoba vrijednih 16 milijuna kuna. Krajem prošle godine za Oružane snage nabavljeno je 131 vozilo od čega je 113 terenskih vozila. Od tih vozila, 15 osobnih automobila nabavljeno je za potrebe VSOA-e. Ukupna vrijednost ovog ugovora je 29 milijuna kuna.

Vozila će se nabavljati putem operativnog leasinga na razdoblje od 36, 48 i 60 mjeseci. Prema tehničkoj specifikaciji priloženoj uz tekst natječaja, nabavljaju se tri grupe vozila - osobna, terenska i gospodarska. Najviše se nabavlja osobnih vozila - ukupno 1.328 čija je procijenjena vrijednost 155,7 milijuna kuna, terenskih vozila se nabavlja 142 procijenjene vrijednosti 49,6 milijuna kuna, a gospodarskih vozila 272 i njihova je procijenjena vrijednost 60 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Za sva vozila određeno je koliko godišnje mogu proći kilometara te koliko koje vozilo smije prijeći kilometara tijekom trajanja leasinga.
Iako se u natječajnoj dokumentaciji ne specificira za koga su sve vozila namijenjena, prema tehničkim karakteristikama se može djelomično rekonstruirati tko će vozila koristiti. Tako je 690 vozila namijenjeno za policijske patrole, pravosudna policija dobit će 64 vozila različite izvedbe za prijevoz zatvorenika, a kupit će se i 15 vozila za prijevoz pasa itd.

Među osobnim vozilima najveći broj ih je srednje niže klase koja su, osim za policijske patrole, namijenjena za razna ministarstva kojima su istekli ugovori o najmu automobila te su ih morali vratiti. Dakle, u ovom slučaju nije riječ o gomilanju novih automobila nego o zamjeni dosadašnjih unajmljenih automobila novima, napominje Jutarnji list. Za najveći dio automobila u cijeni leasinga predviđa se i održavanje vozila.