SANACIJA SC-A

Rektor Bjeliš: Od ministra Jovanovića nikakve koristi!

25.01.2013 u 19:56

Bionic
Reading

Vlada je odluku o sanaciji Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu donijela u potpunosti ignoriravši elaborirani prijedlog sanacije i restrukturiranja koji je Sveučilište poslalo ministrici Andrei Zlatar Violić, odnosno ministrima Slavku Liniću i Željku Jovanoviću', ističe rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš u otvorenom pismu upućenom premijeru Zoranu Milanoviću

'Odluka o sanaciji, koju je donijela Vlada, prije svega je motivirana pokušajem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da sa sebe skine svoj, ne mali, dio financijske i političke odgovornosti za sadašnje stanje Studentskog centra, posebno da se oslobodi obveze pokrića svojih financijskih obveza u iznosu od 45,8 milijuna kuna, pa čak i sudjelovanja u postupku mirnog rješenja spora oko tog iznosa koji smo predložili putem Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu', stoji između ostalog u otvorenom pismu. Bjeliš također ističe kako je daljnji motiv Ministarstva bilo inzistiranje dovođenih novih osoba u upravu Studentskog centra.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu ističe kako su od Ministarstva očekivali suradnju u rješavanju ovog problema, a umjesto toga dobili su, kaže, ministar i njegovi suradnici sveli na jalovu formalnost te opstruirali rad Upravnog vijeća SC-a.

Bjeliš ističe da je Ministarstvo odluku o sanaciji željelo provesti kroz nedavno donesen Zakon o sanaciji javnih ustanova, a kada su uvidjeli da je taj zakon neprimjenjiv, iskoristili raniji zakon iz 2001.

'Odlike tog zakona najbolje se oslikavaju odlukama Vlade kojima se de facto jednostrano i bez suglasnosti odgovornih sveučilišnih tijela ukidaju osnivačka i upravljačka prava Sveučilišta i nameće prinudna uprava nad specifičnom sastavnicom ključnom za njegovo stabilno funkcioniranje. time se ugrožavaju ili dovode u stanje neizvjesnosti i nesigurnosti mnogi interesi i djelatnosti Sveučilišta koji su svi od šireg nacionalnog interesa.

Sveučilište ne može prihvatiti takav nasilni akti kojim se izrazito ugrožavaju i njegove redovite djelatnosti i njegova autonomija, niti može preuzeti odgovornost za štete i negativne posljedice koje mogu proisteći iz novonastalog stanja. Stoga predlažem da Vlada hitno povuče spomenete odluke i u suradnji s legitimnim predstavnicima Sveučilišta predloži novu odluku', piše Bjeliš istaknuvši kako će za interes i dignitet Sveučilišta, a posebno studenata, iskoristiti sva raspoloživa sredstva.