RANKU OSTOJIĆU POJAČANA ZAŠTITA U SPLITU

Nevjerojatno: Snimke incidenta u Zelini policija proglasila službenom tajnom!

11.12.2012 u 11:30

Bionic
Reading

Odmah nakon incidenta u mjestu Zelina pokraj Zagreba, gdje je izbio sukob interventne policije s navijačima Hajduka i mještanima, ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću povećan je stupanj zaštite prilikom dolaska u rodni Split, doznao je tportal iz policijskih krugova. Službenu potvrdu ove informacije nemoguće je dobiti jer se, po izjavi glasnogovornika MUP-a Dušana Miljuša, detalji o tjelesnoj zaštiti ministra neće iznositi u javnost

Nije poznato je li Ostojić primao bilo kakve prijetnje, a splitska policija zabilježila je tek jedan grafit koji je izbrisan nekoliko sati nakon što je otkriven. O samom incidentu prije dva tjedna u Zelini, gdje je po tvrdnjama brojnih svjedoka i po objavljenim amaterskim snimkama interventna policija bez razloga i vrlo brutalno nasrnula na navijače, ministar se odbio očitovati. Policijska uprava zagrebačka tek je prošlog tjedna, sa sedam dana zakašnjenja, objavila da u postupanju policije nije bilo ničega spornoga, dok su navijači službeno, preko Torcide, dokaze o nezakonitostima i brutalnosti dostavili na nekoliko visokih adresa, od Ureda predsjednika i Hrvatskog sabora do pučkog pravobranitelja.

Ovo su navijači snimili u Zelini

Nakon što je interna policijska istraga navodnog 'batinanja' u Zelini dovršena, postalo je očito koliko rupa postoji u sustavu: policija je, naime, doslovce istraživala samu sebe, dok tijelo koje je ovlašteno za civilni nadzor nad policijom, Saborsko povjerenstvo za rad po pritužbama u MUP-u, punih tri mjeseca ne funkcionira.

Mediji su u međuvremenu objavili svjedočanstvo 53-godišnjeg Stipe Tomića koji tvrdi da je incident započeo jer su interventni policajci bez razloga započeli tući nekoliko mladića u lokalnom kafiću, u čiju obranu su stali i mještani, te da su se nakon toga vratili u objekt i konobarici naredili da 'obriše krv kako je novinari ne bi snimili'. Slobodna Dalmacija je pak objavila svjedočenje jednog navijača kojega su policajci brutalno tukli iako ih je upozorio da ima zdravstvenih problema te su ga nakon toga ugurali u kombi i pustili suzavac. Imao je ozbiljnih problema sa srcem i disanjem, a spasila ga je liječnica koja se pojavila u policijskoj postaji.

U Zelini se nalazio i sociolog Ben Perasović, koji je postupanje policije opisao kao 'potpuno suludo, neselektivno i bez opravdanja', a tportal ima informacija da je među privedenima bio i bivši vrlo visoki dužnosnik zagrebačke policije koji se u Zelini nalazio u privatnom aranžmanu. Stavljene su mu lisice na ruke i uguran je u kombi jer je prosvjedovao zbog nepotrebne brutalnosti svojih kolega, a pušten je nakon što su policajci shvatili da su uhapsili bivšeg šefa.

Provjeriti sve ove informacije praktički je nemoguća misija jer su u Policijskoj upravi zagrebačkoj doslovce odbili odgovoriti na sve naše upite: postupanje prema građanima proglasili su, naime, službenom tajnom!

'Slijedom Vašeg opetovanog upita priopćavamo Vam da se sva sredstva prisile koja se primjenjuju prema građanima označavaju određenom sigurnosnom oznakom i kao takva pohranjuju u bazu podataka informacijskog sustava MUP-a', stoji u službenom odgovoru koji smo dobili, uz napomenu da se svi podaci čuvaju idućih deset godina.

Kako je događaje u Zelini 27. studenoga snimalo nekoliko policijskih kamera, tportal je zatražio i sve snimke incidenta - pa smo dobili odgovor da su i one 'u zoni klasifikacije službenog podatka'. Prevedeno - i one su tajne, iako policije brojnih europskih zemalja same objavljuju snimke svog postupanja kako bi uklonile sumnje u brutalnost.

Naravno, pitali smo zagrebačku policiju na koji način je provela internu istragu slučaja Zelina i jesu li uopće kontaktirali s bilo kim izvan policijskih redova, pa smo dobili odgovor da se radi 'na određenim propisanim metodama u internim aktima MUP-a'. Dakle, i to je tajna.