PERISLAV POHARAO I ZADAR

Jugo čupalo stabla, padali dimnjaci, otopilo se klizalište...

29.11.2012 u 08:39

Bionic
Reading

Zadar i okolicu jučer kasno poslijepodne pogodilo je nevrijeme praćeno orkanskim jugom, a na više mjesta u gradu Zadru i okolici orkanski vjetar je rušio stabla borova koja su prepriječila ceste

Iz zadarske Javne vatrogasne postrojbe javljaju da vatrogasci uklanjali stabla s prometnica na više mjesta - u blizini novog sveučilišnog kampusa u Ulici Franje Tuđmana, kod Osnovne škole Bartola Kašića te u uvali Bregdetti i Sutomiškoj ulici. Vatrogasci su intervenirali i na cesti Biograd - Benkovac gdje je palo stablo, kao i kod crkve Sv. Filipa i Jakova.

Orkansko jugo srušilo je i dimnjak u središtu grada, na Poluotoku, u Ulici Špire Brusine. Pomorski promet je u poslijepodnevnim satima prema nekim otocima bio u prekidu. Klizalište koje se kako svojevrsna atrakcija trebalo postaviti na zadarskom Forumu i biti otvoreno u ovaj petak se istopilo na južini, pa organizatori s nestrpljenjem čekaju zahlađenje.

Baš prema predviđanjima, ciklona Perislav donijela je u srijedu Dalmaciji kišu i olujno jugo, a na nekim dijelovima Jadrana točnije u akvatoriju Visa jugo je dostiglo brzinu od 120 kilometara na sat, dok je na Biokovu puhalo brzinom većom od 144 kilometara na sat. Olujno nevrijeme izazvalo je i brojne probleme i u Istri te Kvarnaru.

Jugo prekinulo više linija s otocima

Na većini cesta vozi se po mokrim i skliskim kolnicima, a magla jutros mjestimice smanjuje vidljivost u Gorskom kotaru, javlja Hrvatski autoklub (HAK).

Večeras od 22 do 6 sati kroz tunel Učku promet će teći uz posebnu regulaciju prometa.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Zbog jakog juga u prekidu su trajektne linije: Brestova - Porozina, Stinica - Mišnjak, Split - Vis, Sumartin - Makarska, Sućuraj - Drvenik i Split - Vela Luka - Ubli. Također su u prekidu i katamarani na riječkom području, te katamarani na relaciji:Split - Hvar - Vela Luka - Ubli, Split - Vis, Split - Bol - Jelsa i Split - Hvar - Korčula.