CIKLONA PERISLAV

Stižu orkanske oluje, poplave, snijeg i do -15

27.11.2012 u 08:38

Bionic
Reading

Ovogodišnji studeni nije opravdao svoje ime jer je veći dio mjeseca bilo natprosječno toplo, a u dijelu zemlje i značajno sušnije od višegodišnjeg prosjeka. No oborinski manjak nadoknadit će se zasigurno u danima pred nama, tvrde članovi tima Crometeo

Za to je zaslužna sredozemna ciklona koju je Crometeo tim nazvao Perislav i koja se upravo formira u zapadnom Sredozemlju. S njom najviše oborina očekuje Jadran i područja uz Jadran.

Zbog toga će već danas na Jadranu biti oblačnije u odnosu na ponedjeljak, a u drugom dijelu dana kiša će prvo početi na sjevernom Jadranu. Tijekom večeri proširit će se na Dalmaciju i Gorski kotar. U unutrašnjosti će nakon jutarnje magle biti pretežno sunčano. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo koje će navečer na moru imati vrlo jake do olujne udare. U unutrašnjosti će puhati umjeren jugozapadnjak koji će u Zagorju i Međimurju imati jake udare, a u drugom dijelu dana posvuda će okrenuti na jugoistočnjak. Minimalne jutarnje temperature u unutrašnjosti zemlje i zaobalju bit će od 5 do 9°C, a uz obalu i na otocima od 11 do 16°C. Najviše dnevne bit će od 13 do 19°C.

Ciklona Perislav u srijedu će svojim centrom ući u Genovski zaljev gdje će naglo jačati. Tlak zraka u središtu ciklone past će ispod 985 hpa. Na Jadranu će biti pretežno oblačno, povremeno s kišom. Lokalno su mogući obilniji pljuskovi pa ponegdje do kraja dana može pasti preko 50 litara kiše po četvornom metru. Puhat će jako do olujno jugo koje će na moru imati orkanske udare. Najjači vjetar puhat će kasno popodne kada udari na moru mogu dosegnuti orkanskih 150 km/h, a uz obalu će prelaziti 100km/h. Jugo će povećati valovitost mora pa se mogu očekivati problemi u prometu morem. Zbog punog Mjeseca i vrlo niskog tlaka zraka uz obalu može doći do izražene plime, pa je moguće plavljenje nižih dijelova obale, slično onom koje se dogodilo prvog dana studenog! Na sjevernom i dijelu srednjeg Jarana jugo će navečer malo oslabiti i okretati na južni i jugozapadni smjer.

U unutrašnjosti zemlje u srijedu će biti oblačnije u odnosu na utorak pa je u drugom dijelu dana mjestimično moguće malo kiše. Puhat će slab do umjeren jugoistočnjak koji će biti nešto jači kasno navečer na istoku Slavonije. Jutro će posvuda biti toplije, a danju posvuda relativno toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 13 do 19°C.

Ciklona će se tijekom četvrtka svojim centrom primaknuti Jadranu. Zbog toga će na Jadranu i uz Jadran biti pretežno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. U unutrašnjosti zemlje moguća su i duža sunčana razdoblja, a kiša će na zapadu početi navečer. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo i lebić, povremeno su i dalje mogući olujni udari, mada će biti manje česti u odnosu na srijedu. Valovito more i plima i dalje će stvarati velike probleme uzduž cijele obale i na otocima. Dok će na Jadranu biti tek malo svježije u odnosu na srijedu, u unutrašnjosti zemlje će bit toplije, u Slavoniji čak do 18°C.

Ciklona će u petak biti položena nad Italijom i Jadranom uz postupno popunjavanje, a do zapada zemlje stići će hladni sektor ciklone. Tako će zadnji dan studenoga ujedno označiti i kraj natprosječne topline!

Petak će cijeloj zemlji donijeti pretežno oblačno vrijeme sa čestom kišom, a lokalno je u Dalmaciji moguća i grmljavina. U Lici i Gorskom kotaru kiša će postupno prelaziti u snijeg, prvo u višim planinama, a onda će se snježna granica tijekom dana spustiti i do nižih predjela uz stvaranje snježnog pokrivača. Svi koji planiraju putovati tijekom petka kroz planinska područja moraju računati na zimske uvjete na cestama. Na samom kraju dana postoji mogućnost i da kiše prijeđe u snijeg u zapadnom dijelu nizina unutrašnjosti. U unutrašnjosti zemlje će zapuhati umjeren sjeverac, sjeveroistočnjak koji povremeno može imati jake i vrlo jake udare. Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena bura koja će podno Velebita biti jaka. Jugo i lebić će se zadržati u većem dijelu Dalmacije. U unutrašnjosti zemlje, gorskim područjima i na sjevernom Jadranu osjetno će zahladiti. Sredinom dana bit će od 5 do 10°C, u Lici i Gorskom kotaru od 0 do 5°C. Toplo će se zadržati još samo u Dalmaciji s najvišim dnevnim temperaturama od 10 do 15°C.

Stabilizacije vremena nema ni u subotu u kojoj će doći do daljnjeg pada temperature zraka. Subota je inače prvi dan klimatološke zime, a vrijeme će sve više poprimati zimska obilježja. Iznad 500 metara nadmorske visine stvarat će se novi snježni pokrivač, a snijeg je moguć i ponegdje u središnjoj Hrvatskoj, uglavnom uz granicu sa Slovenijom. Drugdje će povremeno padati kiša, koja će biti manje često i obilna u odnosu na prethodne dane. Bura, koja neće biti olujna, širit će se tijekom dana na Dalmaciju, ali će se na njenom jugu južni vjetrovi zadržati cijeloga dana. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti zemlje bit će od 0°C u Gorskom kotaru do 9°C na krajnjem istoku Slavonije. Na sjevernom Jadranu i dijelu Dalmatinske zagore kretat će se od 3 do 10°C, a u ostatku Dalmacije od 10 do 15°C.

Nedjelja će biti ranozimski hladna. U Gorskom kotaru i Lici minimalne jutarnje temperature mjestimično će pasti ispod -5°C, a slab mraz moguć je i u zapadnom dijelu nizina unutrašnjosti. Na većem dijelu Jadrana dojam hladnoće pojačavat će bura. Prema današnjim prognostičkim materijalima, u nedjelju bi posvuda trebalo biti znatno više suhog vremena, ponegdje uz duža sunčana razdoblja. Kišno bi se trebalo zadržati na jugu Dalmacije gdje će i dalje puhati južni vjetrovi. Posvuda će biti još malo hladnije.

Daljnje zahlađenje moguće je prvih dana sljedećeg tjedna kad bi ponegdje u Lici i Gorskom kotaru minimalne jutarnje temperature mogle pasti i ispod iznimno hladnih -15°C, a slab mraz moguć je čak i uz obalu, najavio je Rade Popadić iz tima Crometeo.