PUSIĆ PRVA POTPREDSJEDNICA VLADE

Vrdoljak ministar gospodarstva, Čačić ostaje na čelu HNS-a

Bionic
Reading

Dosadašnji ministar graditeljstva HNS-ov Ivan Vrdoljak zamijenit će Radimira Čačića na mjestu ministra gospodarstva, a ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić postat će prva potpredsjednica Vlade. Graditeljski resor preuzet će Vrdoljakova zamjenica Ana Mrak Taritaš, potvrđeno je na konferenciji HNS-a

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusićosim dužnosti prve potpredsjednice, preuzima i koordinaciju vanjske i europske politike. Ministar gospodarstva postaje Ivan Vrdoljak, a na njegovu poziciju u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja dolazi njegova dosadašnja zamjenica Ana Mrak Taritaš.

'Obavijestili smo koalicijske partnere i usuglasili stavove. S tim prijedlozima sutra se ide pred hrvatski Sabor. Očekujemo da Sabor usvoji te prijedloge', rekao je Radimir Čačić koji je stranačke odluke službeno obznanio javnosti.

Ovakva rotacija nije iznenađenje i u skladu je s koalicijskim sporazumom SDP-a i HNS-a. Dosadašnji predsjednik HNS-anajavio je i kako će na čelu stranke ostati do ožujka 2013. kada se treba održati izborni Sabor.

'Pred izborni sabor ću podnijeti ostavku kako bih otvorio prostor za izbor novog predsjednika stranke', najavio je Čačić, uz napomenu da će odstupiti ako ga pozovu na odsluženje kazne te će ga u tom slučaju privremeno zamijeniti potpredsjednik s najviše glasova.

Čačić predstavio novu križaljku HNS-a!

Na novinarsko pitanje hoće li mu ostanak na čelu stranke štetiti imidžu HNS-a uoči lokalnih izbora i hoće li to utjecati na rezultat na lokalnim izborima u svibnju, odnosno da nitko u stranci nije sposoban zamijeniti ga, odgovorio je kako su 'stvari jasne i da postoji njegova odgovornost u pravnom smislu'. 'Pravni sustav jasno luči nečasno kazneno djelo, a ovo djelo to nije. Radi se o nehatu i sa stanovišta mog integriteta, političkog i moralnog, nemam nikakvih dvojbi. Sasvim sam siguran da je to jasno svakom ozbiljnom i dobronamjernom građaninu', rekao je Čačić.

Budući novi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izrazio je spremnost za preuzimanje najodgovornijeg resora u Vladi Zorana Milanovića. Najavljeno je i kako će koordinaciju gospodarskih resora, po odluci premijera, najvjerojatnije preuzeti netko od SDP-ovih potpredsjednika Vlade.

Premijer Milanović s novim ministrima izlazi na 'amenovanje' pred Sabor već sutra.