TUŽNA OBLJETNICA

Dan sjećanja pod geslom 'Vukovar - sveto ime'

25.10.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Obilježavanje 21. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., održat će se se od 10. do 24. studenoga pod geslom 'Vukovaru - sveto ime', najavljeno je danas na konferenciji za novinare u vukovarskoj gradskoj upravi

Predstavljajući program Dana - koji se odlukom Hrvatskog sabora obilježava 18. studenoga, na dan kada su 1991. godine jugo-srpski agresori nakon teških vojnih napada slomili otpor branitelja Vukovara, a grad su zauzeli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba - vukovarski gradonačelnik Željko Sabo pozvao je sve hrvatske građane da 18. studenoga dođu u Vukovar i odaju počast braniteljima i civilima Vukovara.

Gradonačelnik Sabo rekao je kako se pisani pozivi za sudjelovanje u obilježavanju obljetnice vukovarske tragedije neće slati nikome niti ove godine. Također je izrazio želju da stradanje Vukovara u Domovinskom ratu, tih dana ne bude iskorišteno bilo kako i za bilo čije politikanstvo.

Na pitanje novinara kako komentira u pojedinim medijima objavljenu najavu predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca, kako će 18. studenoga biti u Koloni sjećanja koja će proći ulicama Vukovara, Sabo je kazao da Pupovcu 'nitko ne bi zamjerio da je to učinio i prošle ili prije pet godina'.

Geslo 'Vukovaru-ime sveto' naziv je istoimene pjesme koju je na prošlogodišnjem Bonofestu pjevala Mirta Mandić uz pratnju Tamburaškog sastava Slavonski san, a za koju je stihove napisala Jasna Babić

Predstavljen je i plakat obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991, za koji je idejno rješenje načinio dizajner Boris Ljubičić. Na pozadini plakata kojim dominiraju obrisi Republike Hrvatske u vojničkoj zeleno-žućkasto maskirnoj boji, nalaze se crvene, bijele i plave kockice (boje hrvatske državne zastave) preko kojih je položeno veliko slovo 'V' (pobjeda), a na vrhu kockica je Križ.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine počet će u subotu, 10. studenoga, III. susretom ratnih izvjestitelja Hrvatskog radija i Hrvatske televizije.

Izložba fotografija 'Snaga paraolimpizma' fotoreportera Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) Damira Senčara bit će otvorena 12. studenoga dok će se 15. studenoga održati 15. znanstveno-stručni skup 'Vukovar 91 - dvadeset i jedna godina poslije'.

Skup 'Riječ o Domovinskom ratu-Domovinski rat u književnoj riječi' bit će održan u petak, 16. studenoga. U subotu, 17. studenoga, upriličit će se paljenje svijeća i polaganje ruža na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, paljenje svijeća u krugu Opće bolnice Vukovar (nekadašnje vukovarske Ratne bolnice) i kod Zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu.

Održat će se i Dan otvorenih vrata Radničkog doma, čija obnovljena fasada bi trebala tada biti i predstavljena javnosti.

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića održat će se humanitarna večera 'Za akademsku budućnost Vukovara' s koje će prikupljena sredstva biti utrošena za stipendiranje vukovarskih studenata.

Središnji dio obilježavanja 18. studenoga je tradicionalno okupljanje sudionika u dvorištu vukovarske Opće bolnice te Kolona sjećanja od bolnice do Memorijalnog groblja, na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Misu zadušnicu na groblju će predvoditi biskup bjelovarsko-križevački, mons. Vjekoslav Huzjak

Na Bogdanovačkoj cesti upriličit će se otkrivanje spomenika 'Otac i sin', a na Dunavu tradicionalna 'Svjetlosna rijeka sjećanja' u sklopu koje će se u Dunav pustiti upaljeni lampioni.

Obilježavanje stradanja u Domovinskom ratu branitelja i civila u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo Naselje održati će se 19., a 20. studenoga obilježiti će se stradanje Vukovaraca u logoru na Veleprometu te Ovčari.

Koncert Zagrebačke filharmonije na programu je 21. studenoga dok će obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završiti 24. studenoga taekwondo natjecanjem 'Vukovar open 2012'.

Program je usuglašen s koordinacijom Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, rekao je predsjednik koordinacije Mirko Kovačić