'REAGIRAO SAM SPONTANO'

Zašto je Primorac sam sebi vikao 'Ostavka, ostavka'

22.05.2009 u 11:37

Bionic
Reading

Bizaran nastup ministra Primorca dugo će biti na listi najgorih političkih gafova. Vikanje samome sebi 'Ostavka, ostavka', nakon što su ga pobunjeni studenti zaskočili nakon gostovanja na Radiju 101, neshvatljivo je i samim Primorčevim kolegama

Pri izlasku iz studija, Primorca je ispred Stojedinice dočekalo 20-ak studenata koji su od ministra zahtijevali da potpiše peticiju za besplatno školstvo. Dok je još potpisivao peticiju, iza njegovih su leđa studenti počeli uzvikivati: 'Ostavka, ostavka!' Primorac je s njima želio porazgovarati, no studenti su ga odbili i pojačali skandiranje. Bezuspješni pokušaji da smiri studente ministra Primorca potpuno su dezorijentirali.

Dok je Bogovićevom ulicom počeo tražiti službenog vozača, mirno je izustio 'tek ih je desetak', a zatim se iznenada okrenuo i pridružio pokličima grupe studenata koji su ga pozvali da odstupi s ministarskog mjesta. 'Ostavka, ostavka', počeo je klicati i sam Primorac.

'Nisam nikoga htio povrijediti, reagirao sam potpuno spontano, a ispostavilo se potpuno suprotno od onoga što su studenti očekivali', izjavio je sljedeći dan ministar za Jutarnji list. Dodao je da se nekima svidio njegov potez. 'Ljudi me zaustavljaju i govore da je to neočekivan potez. Neki od studenata rekli su da im se moj potez učinio simpatičnim', ustvrdio je Primorac.

Studenti su vikali 'ostavka, ostavka', no na snimci objavljanoj na YouTubeu ne čuje se da im se u tome pridružio i ministar. Možda se taj dio snimke 'čuva' za posebne namjene.
Studenti Filozofskog fakulteta komentirali su Primorčev ispad nazvavši ga igrokazom bagatelizacije studenata i istodobno odbijanjem da se preuzme odgovornost sukladna mandatu javnog službenika, piše Jutarnji list. 'Laž prizora nasmiješenoga ministra koji pozira raširenih ruku služi prikrivanju činjenice da isti navodni javni službenik već pet tjedana odbija uvažiti zahtjev upućen u ime javnog interesa.

Večeras nam je pokazano do koje su se razine nominalni javni službenici spremni spustiti u pokušajima izbjegavanja odgovornosti bez koje mandat javnog službenika gubi svaki smisao i demokratski legitimitet', stoji u komentaru studenata.

'Teško mi je to komentirati. Ne znam što je tamo bilo, morao bih prvo razgovarati s ministrom Primorcem. Osobno nisam imao sličnih situacija. Političar uvijek mora znati kako će reagirati, a svaka njegova reakcija mora biti kontrolirana', naglasio je Ivan Jarnjak, glavni tajnik HDZ-a

'Ovo je za ministra Dragana Primorca iznimno teška godina. Mogu reći samo to da on radi puno i da je napravio više od ijednog ministra do sada. No ja nisam objektivni promatrač', komentirala je Đurđa Adlešič, potpredsjednica Vlade

'Takvo ponašanje ne spada u normalno. Dobro sam se nasmijao. Jedini je logičan potez da ministar koji sam traži svoju ostavku tu ostavku drugi dan i ponudi. Nije isključeno ni da je Primorac htio pokazati da on ni za što nije odgovoran pa je tražio Sanaderovu ostavku. No, i tada bi trebao odstupiti', rekao je SDP-ovac Davorko Vidović