INTERVJUI S KANDIDATIMA

Tko će zamijeniti pučkog pravobranitelja Juricu Malčića?

10.10.2012 u 17:00

Bionic
Reading

Kako pučkom pravobranitelju Jurici Malčiću mandat istječe u prosincu, saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina danas je saslušao osam kandidata koji bi htjeli biti njegovi nasljednici

Pučki pravobranitelj trebao bi biti osoba koja u ime Sabora promiče i štiti ljudska prava i slobode građana utvrđene Ustavom, zakonima i međunarodnim pravnim aktima. On bi morao biti neovisan i autonoman u odnosu na vlast. Mora njegovati pluralizam u sastavu članstva te ima široke ovlasti za zaštitu i promicanje ljudskih prava, pa i za poduzimanje istražnih radnji.

Zadužen je za sprečavanje mučenja, a jedna od značajnih uloga pučkog pravobranitelja je i borba protiv diskriminacije, zbog čega je Ured pučkog pravobranitelja 1. siječnja 2009. godine postao član Europske mreže tijela za suzbijanje diskriminacije. Pučki pravobranitelj ima i zastupnički imunitet, a prošle godine za njegov ured izdvojeno je 9,4 milijuna kuna iz proračuna.

Kada pobrojimo sve ovlasti pučkog pravobranitelja, jasno je da se radi o vrlo važnoj instituciji i značajnim ovlastima i ulogama. Ipak, javnost nije dovoljno upoznata s radom Ureda pučkog pravobranitelja niti joj je jasno na koji način joj on može i treba pomoći.

Kako misle približiti Ured pravobranitelja građanima, bilo je jedno od najčešćih pitanja koje su članovi Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina danas postavljali kandidatima za pravobranitelja. Odgovori su uglavnom išli u smjeru nametanja nove proaktivne politike kojom će se češće pojavljivati u medijima te razgovarati s građanima na terenu.

Nasljednici Jurice Malčića žele biti: Marko Lapaine, Renata Žličarić, Lana Peto Kujundžić, Marta Vidaković Mukić, Silvija Arko Gorski, Marija Pujo Tadić, Dejan Palić i Višnja Ljubičić.

Mnogi već imaju radnog iskustva u Uredu pravobranitelja: Dejan Palić aktualni je zamjenik Jurice Malčića, Marta Vidaković Mukić od 1996. do 2004. bila je zamjenica nekadašnjeg pravobranitelja Ante Klarića, a Silvija Arko Gorski od 2003. do danas radi kao savjetnica u Uredu pučkog pravobranitelja.

Višnja Ljubičić aktualna je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a Marko Lapaine bio je odvjetnik i nekadašnji HSLS-ov zastupnik u Županijskom domu Sabora od 1993. do 1997. On je zatvorio odvjetnički ured kako bi bio javni ovršitelj, no kako je ta dužnost ukinuta, tužio je državu i traži novi posao - u Saboru. Lana Peto Kujundžić, Marija Pujo Tadić i Renata Žličarić su sutkinje koje pretendiraju na mjesto pučkog pravobranitelja.

Kandidati su se uglavnom složili da prostituciju treba zabraniti, da su u Hrvatskoj najugroženija prava romske manjine te prava najsiromašnijih građana. Većina se slaže da treba jačati Ustavom zajamčena prava homoseksualaca, dok je sutkinja Marija Pujo Tadić rekla da homoseksualcima treba omogućiti i pravo na brak i posvajanje djece, a sutkinja Žličarić bila je nešto opreznija: 'Mislim da nemam ništa protiv bilo čijeg seksualnog opredjeljenja, ali također mislim da ljudi ne trebaju naglašavati koje su seksualne orijentacije. Zakonski okvir je dobar, ali ne treba ništa forsirati, nitko ne voli kada mu se stvari nameću.'

Predsjednik Odbora Furio Radin rekao je da će Odbor sutra dati svoje mišljenje o predstavljenim kandidatima.