Hrvatska POSTANITE DARIVATELJI

Matične stanice spašavaju živote!

Zaklada Ana Rukavina uputila je danas poziv na akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Puli, koja će se održati u srijedu 3. listopada, a upisati se mogu sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti.

Upis će se provoditi od 10 do 13 sati u prostorijama Crvenog križa (Nobileova 2), a potencijalni darivatelji trebaju popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi za HLA tipizaciju (postupak utvrđivanja antigena tkivne snošljivosti).

Svaki potencijalni darivatelj može spasiti nečiji život jer se transplantacijom koštane srži liječe bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži. Poruka svih akcija upisa je ‘Lijek je u nama!’

U svjetski Registar (Bone Marrow Donors Worldwide) iz Hrvatske je prijavljeno 26.776 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i 1.917 doza krvi iz pupkovine. Iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja KMS izdano je 23 transplantata. Od toga, 15 transplantata je bilo za primatelje u Hrvatskoj, a osam za primatelje izvan Hrvatske.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još